Hoe letselschade verhalen een markt werd

Als je vroeger een ongeval kreeg, dan wist je niet beter dan dat de schade voor jouw eigen rekening kwam. Maar er is de laatste decennia veel veranderd in Nederland, want de claimcultuur zoals wij deze uit Amerika kennen is ook in Nederland gemeengoed geworden. Steeds meer mensen dienen na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet een letselschade claim in. Vaak via een letselschade advocaat of letselschadebureau. Het gevolg is dat de schadelast voor verzekeraars enorm is toegenomen, met als gevolg een verhoging van verzekeringspremies, zoals vooral bij verkeersongevallen te zien is.

Letselschade een markt voor ondernemers

Als gevolg van de claimcultuur waarin zij komen, is het aantal letselschade advocaten, juristen en letselschadebureaus de laatste jaren enorm gestegen. Bijna in iedere stad zijn wel meerdere letselschade bureaus of advocatenkantoren gespecialiseerd in letselschade te vinden. Maar de groei van het aantal claims is niet de voornaamste reden dat het aantal aanbieders van het verhalen van letselschade zo is toegenomen.

In principe dien je een advocaat of jurist zelf te betalen. Bijvoorbeeld als je bij een arbeidsconflict of echtscheiding een advocaat nodig hebt. De kosten van een advocaat kunnen dan enorm oplopen. In het geval van letselschade claimen na een ongeval is dit echter anders. In de wet is namelijk opgenomen dat de juridische kosten van een letselschade advocaat of letselschadebureau onderdeel zijn van de schade. Met andere woorden, als je een letselschade specialist inschakelt, dan betaal je deze persoon geen honorarium. Het is de verzekeraar van de aansprakelijke partij die de letselschade vergoeding en de kosten van de belangenbehartiger van het letselschade slachtoffer betaalt.

Het systeem zoals wij dat in Nederland kennen, is uniek in de wereld. In andere landen dien je zelf jouw letselschade advocaat te betalen. In sommige landen ontvang je wel een tegemoetkoming in de kosten, zoals in Duitsland en in Oostenrijk. In de meeste andere landen komen advocaatkosten echter gewoon voor je eigen rekening.

 

Hoe letselschade claimen lucratief werd

Omdat schadeverzekeringen verplicht zijn om de kosten van juridische hulp van een letselschade slachtoffer te betalen, is de letselschademarkt een lucratieve business voor veel ondernemers geworden. Het gevolg is dan ook dat er de afgelopen 10 tot 15 jaar veel letselschade bureaus bij zijn gekomen. Maar ook het aantal letselschade advocaten is hierdoor toegenomen. Met name omdat in letselschadezaken nog veel geld te verdienen is, op het gebied van veel andere rechtsgebieden is dit aanzienlijk minder.

Het gevaar van gratis juridische hulp bij letselschade

Het systeem in Nederland waarbij slachtoffers van een verkeersongeval of hondenbeet gratis juridische bijstand krijgen is uiteraard heel mooi. Het heeft echter ook een keerzijde. Het heeft tot gevolg van steeds meer juristen zonder kennis van letselschade zich met dit rechtsgebied bezig gaan houden. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de rechtsbijstand met als gevolg dat mensen met letselschade vaak niet de schadevergoeding ontvangen waar ze recht op hebben.

Letselschade claimen is in Nederland dus een markt op zich geworden waar veel geld in te verdienen valt. Dit heeft ook een keerzijde nu de kwaliteit van de rechtsbijstand aan letselschadeslachtoffers in het geding komt.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo