De rekening voor het redden van Europese banken

Duitsland gaat aan kop met €63,2 miljard aan bailouts, gevolg door Ierland en Spanje. Nederland neemt met €22,6 miljard de vijfde positie in, achter de €24,3 miljard die nodig was voor de Griekse bankensector. In totaal werd er €299 miljard uitgegeven aan het redden van banken in de Eurozone, maar de kans is groot dat de teller de komende jaren nog verder zal oplopen.

Een aanwijzing daarvoor is een recent onderzoek van Est & Young, waaruit blijkt dat de banken in de Eurozone gezamenlijk €918 miljard aan zogeheten “non-performing loans” op de balans hebben staan, omgerekend 7,6% van het totaal van alle uitstaande leningen. Een non-performing loan is een lening aan een bedrijf of individu die zijn betalingsverplichting waarschijnlijk niet meer kan nakomen. De exacte definitie kan verschillen, maar over het algemeen wordt een wanbetaling van drie achtereenvolgende maanden gehanteerd. Ook het IMF hanteert deze termijn voordat ze spreekt van een niet presterende lening.

Het percentage slechte leningen in de boeken verschilt natuurlijk per land. Momenteel is de situatie vooral in Spanje en Italiƫ slecht, want de banken van deze landen hebben respectievelijk gemiddeld 15,5% en 10,2% van dit soort slechte leningen op de balans staan. Als men vroeg of laat op deze leningen wil afschrijven gaat dat ten laste van het eigen vermogen. Een bank met een eigen vermogen van een paar procenten kan dan snel in de problemen komen.

Kosten voor het redden van banken per land (Bron: Die Welt)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.