Economisch herstel VS uit koers geslagen

Bron: Telegraaf

AMSTERDAM – Het herstel van de Amerikaanse economie is uit koers geslagen door het coronavirus. Dat signaleert de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, aan het slot van de eerste renteveradering van dit jaar.

Die zwakte is voor de Fed nog geen reden om in actie te komen. Er werden geen renteverlagingen of veranderingen in het obligatie-opkoopprogramma aangekondigd. Die waren ook niet verwacht. Spannender is wat de Fed op de langere termijn gaat doen.

Want ook al kampt de VS met een stijgend aantal besmettingen en strengere lockdown-maatregelen, op de langere termijn is de verwachting dat de inflatie gaat stijgen. Dat komt omdat de Fed voorlopig nog geen plannen heeft om het monetair beleid te verkrappen. Ondertussen wordt er door de nieuwe regering Biden gewerkt aan een grootschalig steunprogramma.

Al dat geld moet zorgen voor economisch herstel, maar kan ook betekenen dat de inflatie gaat stijgen. De vraag is dus wanneer de Fed overweegt de geldkraan weer dicht te draaien. Het antwoord daarop ligt ingewikkeld. Stopt de Fed te vroeg, dan kan het economisch herstel een knauw krijgen. Maar gaat de Fed te lang door, dan loopt de inflatie te ver op, met ook weer economische schade tot gevolg.

Veel zorgen maakt Powell zich daar nog niet over, zei hij tijdens de toelichting op het rentebesluit. Hij verwacht een inhaalslag aan uitgaven door consumenten als er eenmaal voldoende gevaccineerd is. „Dat kan opwaartste druk geven op de inflatie. Al denken we dat dat van voorbijgaande aard is. Dus we wachten af. Op de langere termijn zijn er nog steeds factoren aan het werk die de inflatie juist laag houden, zoals globalisering, technologie en vergrijzing.”

De afgelopen jaren zijn de beurzen sterk opgelopen door het ruime beleid van de centrale banken. Powell zei niet erg bang dat te zijn voor een bubbel, die kan barsten als de centrale banken de geldkraan weer dichtdraaien. „Daar hebben we na de financiële crisis (van 2009-2010, red) al ervaring mee opgedaan. We verhoogden de rente en bevroren onze balans.”

Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het niet. Beleggers vrezen een ’taper tantrum’. Daarmee doelen ze op Powell’s voorganger Ben Bernanke, die in 2013 aankondigde de steun terug te schroeven. Dat veroorzaakte een grote schokgolf, en de rente op Amerikaanse obligaties schoot omhoog. Maar sinds de vorige pogingen om het beleid te verkrappen, is er veel geleerd, zei Powell woensdagavond. „We moeten er goed over communiceren.”

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo