‘ECB wil banken stimuleren meer te lenen aan het MKB’

Door risicovolle schuldpapieren zoals sommige ‘asset-backed securities’ (ABS) van de balans te halen kunnen banken hun taak beter vervullen, namelijk het verstrekken van voldoende kredieten aan particulieren en bedrijven. ECB-bestuurder Jörg Asmussen zou tegenover Die Welt gezegd hebben dat het aankopen van ABS wordt overwogen: “Het is onderdeel van ons werk om te bekijken wat we kunnen doen om kredietverlening aan het MKB te ondersteunen”.

Asmussen zei bovendien dat beleidsmakers in Brussel open moeten staan en moeten kijken naar de dingen die de ECB kan doen binnen haar mandaat van prijsstabiliteit. We moeten in kaart brengen hoe we de markt van asset-backed securities, in het bijzonder het soort dat gedekt wordt door leningen aan het MKB, weer tot leven kunnen brengen in Europa. “Dat moet natuurlijk onder streng toezicht gebeuren”, zo voegde hij eraan toe.

“Kleine bedrijven hebben nog steeds te maken met lastige kredietvoorwaarden”, zo verklaarde ECB-president Draghi afgelopen week bij de toelichting van het rentebesluit. Terwijl de ECB kijkt naar alle mogelijke opties om de markt van asset-backed securities in Europa nieuw leven in te blazen hebben beleidsmakers nog geen besluiten kunnen nemen, zo vertelde Asmussen.

Volgens de berichtgeving van Die Welt is de meerderheid van de beleidsmakers bij de ECB voorstander van het opkopen van deze gestructureerde schuldpapieren. Als we de anonieme bronnen van de Duitse krant mogen geloven zou ook Draghi voorstander zijn van het plan. De Duitsers Jörg Asmussen en Jens Weidmann en Luxemburger Yves Mersch zouden tegen het plan zijn om gestructureerde schulden van banken over te nemen. “We moeten een balans zien te vinden tussen de hogere kapitaaleisen voor financiële instellingen en het verstrekken van leningen voor de economie”, zo verklaarde Asmussen.

Prijsstabiliteit

De ECB heeft als mandaat de prijsstabiliteit te waarborgen. Dat houdt in dat de inflatie niet boven de 2% moet komen, maar dat ook deflatie vermeden moet worden. De inflatie in de Eurozone is de afgelopen maanden sterk teruggelopen, waardoor de centrale bank meer ruimte heeft om dit soort maatregelen te treffen.

Bron: Bloomberg Businessweek

‘ECB bespreekt de mogelijkheden om kredietverlening van banken aan bedrijven te ondersteunen’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.