JP Morgan boekt recordwinst in eerste kwartaal 2013

De zakenbank kocht voor $2,6 miljard aan aandelen terug in het eerste kwartaal van 2013 en maakte bekend dat het begin volgend jaar nog eens $6 miljard aan aandelen gaat terugkopen. De bank rapporteerde minder verliezen op haar uitstaande hypotheken en creditcardleningen en zag betere resultaten in al haar bedrijfstakken. Volgens Jamie Dimon, de CEO van de bank die vorig jaar nog in de schijnwerper stond vanwege het LIBOR-schandaal, heeft de bank een goede start gemaakt in het nieuwe jaar.

Volgens Dimon begint de economie weer gezonder en sterker te worden. Ook de huizenprijzen en de woningverkopen laten weer herstel zien. De topman van JP Morgan Chase zegt ook goede resultaten te zien in de creditcardportefeuille, waar het aantal wanbetalingen aan het afnemen is. Dat is volgens Dimon ook een signaal dat consumenten 'gezonder' zijn en meer 'zelfvertrouwen' hebben. Als gevolg daarvan kon de bank de reservering voor mogelijke verliezen in 'Consumer & Community Banking' in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal met $1,2 miljard terugbrengen. De bank verwacht in de toekomst de reserveringen voor slechte leningen verder te kunnen verkleinen.

De topman van JP Morgan Chase voegde eraan toe dat de balans van de bank verder versterkt is. De kapitaalratio onder Basel III Tier I regel was aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar naar schatting 8,9%, tegenover 8,7% in het laatste kwartaal van vorig jaar. Onderstaande grafiek van de nieuwssite Quartz laat zien dat de zakenbank niet bepaald last heeft van de financiële crisis. Integendeel, door het ondersteunende beleid van de Federal Reserve is het voor de bank kennelijk nog makkelijker geworden om winst te maken en de kapitaalratio te versterken.

Winst JP Morgan per kwartaal (Bron: Quartz)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.