EU voert olie-embargo uit tegen Iran, economische oorlogsvoering begonnen

Het is misschien flauw om te spreken over bommen, maar het geeft wel een accurate beschrijving van de economische impact die het embargo zal hebben op de Iraanse economie. In samenwerking met Amerika besloten ook de Europese ministers van Buitenlandse Zaken afgelopen maandag dat het beter is om Iran economisch te isoleren van het Westen. Een grootschalig embargo kan worden gezien als een oorlogsdaad, die gerechtvaardigd zou moeten worden door de mogelijk kwade bedoelingen die Iran heeft met haar nucleaire installaties. Of die bedoelingen echt zo kwaad zijn weten we nog niet, daarvoor is nog onvoldoende bewijs geleverd. Desondanks lopen Amerika en de Europa alvast op de zaken vooruit, waarschijnlijk onder het mom van ''voorkomen is beter dan genezen''. De deur naar onderhandelingen blijft overigens open staan voor Iran.

Weten de volksvertegenwoordigers van de 27 EU-landen gewoon meer dan wij weten over de Iraanse plannen? Of dansen ze naar de pijpen van Amerika, dat koste wat kost Israel zal beschermen in het onrustige Midden-Oosten? Wij als Europese burgers hebben er in elk geval niets over te zeggen. Of we nou links of rechts stemmen, het maakt niks uit. Ook blijft het onduidelijk waarom deze economische oorlogsvoering Iran op andere gedachten zou moeten brengen. Als Iran haar olie kan verkopen aan andere landen (Rusland, India, China, Japan bijvoorbeeld) blijft de impact van het embargo immers beperkt. Toch zijn Amerika en Europa ervan overtuigd dat een olie-embargo kan helpen om de geldkraan dicht te draaien die Iran nodig heeft voor de ontwikkeling van het nucleaire programma.

Naast het embargo op Iraanse olie komt er ook een soort handelsblokkade voor de Iraanse centrale bank en tenminste één private bank uit Iran. Die zullen worden afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem, waardoor het betalingsverkeer voor Iran ook wordt gefrustreerd. Het olie-embargo houdt in dat er met onmiddelijke ingang geen nieuwe oliecontracten met Iran mogen worden afgesloten door Europese landen en dat de nog lopende contracten per ingang van 1 julie nietig worden verklaard. Volgens Westerwelle, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, zijn de sancties een reactie op de stelselmatige overschreiding van de verzoeken tot transparantie omtrent het nucleaire programma door Iran.

Deur voor onderhandelingen blijft open

Zowel Amerika als Europa hebben benadrukt dat een diplomatieke oplossing binnen handbereik is, mits Iran bereid is mee te werken aan serieuze onderhandelingen die een bevredigend resultaat zullen opleveren voor Europa en Amerika. In de persverklaring onderaan dit bericht (eerste filmpje) wordt duidelijk gemaakt dat Europa en de VS absoluut willen voorkomen dat Iran een nucleaire macht met atoomwapens wordt. Dat is niet alleen om Israel te beschermen, maar ook om de algehele stabiliteit in de regio te behouden. Of Amerika en Europa meer stabiliteit in de regio hebben gebracht door de invasie van Irak en Afghanistan is een vraag die we hierbij in ons achterhoofd moeten houden. Westerwelle beargumenteert ook dat een Iran met atoomwapens in strijd is met het non-proliferatieverdrag, dat het wereldwijde bezit van kewapens aan banden moet leggen. Dit verdrag is door 189 landen ondertekend, waaronder ook Iran.

Voor 1 mei zullen de effecten van het olie-embargo worden bekeken door de EU, maar voordat het embargo opgeheven wordt is opnieuw een unanieme goedkeuring van alle 27 EU-landen nodig. Europa sluit zich aan bij Amerika in haar economische sancties tegen de Iraanse centrale bank. Het isoleren van Iran moet de premier Ahmadinejad ervan weerhouden verder te werken aan haar nucleaire programma, maar of het de gewenste uitkomst zal hebben is nog maar de vraag.

Volgens Ron Paul is een olie-embargo een 'Act of War', die snel kan escaleren in een echte oorlog (zie tweede filmpje onder bericht). De Iraanse dreiging op de Straat van Hormuz te blokkeren is volgens hem niets meer of minder dan een logische reactie op de dreiging van het Westen om Iran economisch te isoleren. Ron Paul vind het vreemd dat landen als Israel, Pakistan en India het non-proliferatieverdrag niet hebben ondertekend en niet worden aangekeken op het hebben van atoomwapens. Ron Paul vergelijkt de lastercampagne die nu tegen Iran gevoerd wordt met die tegen Irak in 2001 en 2002. Irak zou veel massaveietigingswapens hebben, waardoor een inval gerechtvaardigd zou zijn. Die wapens werden uiteindelijk niet in die mate gevonden dat het een oorlog zou kunnen rechtvaardigen. Het Amerikaanse volk (en de regering) werden destijds dus verkeerd voorgelicht door Rumsfeld.

Uiteindelijk werd in Iran een regering in het zadel geholpen die in meerderheid was vertegenwoordigd door de Sjiieten, een bevolkingsgroep die volgens Ron Paul nauwe banden heeft met Iran. De sancties tegen Iran zullen het land in de armen van China drijven, zo verwacht Ron Paul. Dat land is volgens hem bereid met iedereen te handelen, in tegenstelling tot de Amerikanen die een mercantilische aanpak kiezen van bezetting en sancties.

De ministers van Buitenlandse Zaken Clinton (VS) en Westerwelle (Duitsland) over Iran

Ron Paul over de sancties tegen Iran, video uit april 2010

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo