De financiële markten hadden verwacht dat de obligatieveiling van €3 miljard vandaag zou plaatsvinden. De aankondiging van een Grieks referendum over de bail-out had echter een dusdanig negatief effect op de Europese beurzen dat het EFSF zich gedwongen voelt om de veiling uit te stellen. Eerder werd de veiling al verkleind van €5 miljard naar €3 miljard en ging de looptijd van 15 naar 10 jaar. Volgens ingewijden zal de veiling plaatsvinden zodra de financiële markten wat rustiger zijn geworden. Bij een succesvolle G-20 zou dit zelfs begin volgende week kunnen zijn. 
 
Het praktische gevolg van het uitstel van de olbigatieveiling is beperkt. De €3 miljard die zou worden opgehaald was bestemd voor de herfinanciering van een lening aan Ierland. Dit is juist het enige land dat de afgelopen maanden daadwerkelijk progressie heeft geboekt met het onder controle krijgen van hun schuld. Het uitstel van de lening raakt Ierland dan ook niet direct. Een woordvoerder van het Ierse ministerie van Financiën gaf aan dat Ierland nog €11.6 miljard aan cashreserves achter de hand had.
 
Het symbolische effect is groter. De veiling van vandaag zou het eerste contact worden tussen het noodfonds en investeerders sinds het veieuwde Europese akkoord van afgelopen week. Bij het akkoord werd besloten dat het EFSF door middel van een hefboomconstructie haar financieringscapaciteit gaat ophogen van €420 miljard naar €1.000 miljard. Bij dit streven kunnen echter grote vraagtekens worden geplaatst als het EFSF al moeite heeft om €3 miljard op te halen. Een goed begin is immers het halve werk…
 
Bonnen: