Meer Nederlanders dan voor de coronacrisis op de beurzen te vinden

De coronacrisis heeft wereldwijd nogal wat teweeg gebracht. Dat is bijvoorbeeld goed te zien op de beurzen waar steeds meer mensen te vinden zijn. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) belegt gemiddeld één op de vijf huishoudens in Nederland. Dat is een stijging met maar liefst 11% ten opzichte van 2019.

 

Steeds vaker kiest de gewone Nederlander ervoor om een gok te wagen op de aandelenmarkt, een investering in CFD of diverse aandelen. Welke groep Nederlanders investeert het meest en wat is verstandig voor 2022 op het gebied van beleggen?

Meer geld over door pandemie

Om te kijken hoe het op de cryptomarkt, aandelenmarkt of CFD koersen gaat in dit nieuwe jaar is het goed om te weten waar de hoogte van de koersen vandaag de dag vandaan komen. Corona heeft een grote rol gespeeld in de plotselinge stijgingen van de diverse koersen. Waar het aan het begin van de pandemie, in februari 2020, nog even de verkeerde kant op leek te gaan, bleken de diverse koersen zich al gauw te herpakken. Door de economische crisis besloten grote investeerders en ondernemers als eerst van de aandelenmarkt over te stappen op de cryptomarkt. Nu de aandelen minder waard werden, wilden ze eens kijken wat de gedecentraliseerde cryptocurrency voor hen kon betekenen.

Door die massale overstap stegen de koersen binnen no time, wat niet onopgemerkt bleef bij de ‘normale’ Nederlandse burger. Uiteraard hielp de positieve berichtgeving over crypto in het nieuws ook voor menig persoon om de stap te wagen. Tel hierbij op dat een groot deel van de Nederlanders flink wat geld over had door de lockdowns en je hebt eigenlijk geen reden meer over om niet te investeren in crypto. De economie herstelde hierbij ook sneller dan gedacht, waardoor de aandacht voor andere aandelen en CFD’s ook weer werd getrokken. Kort samengevat heeft de coronacrisis een positieve invloed gehad op de beleggingsmarkt en het aantal Nederlanders dat belegt.

Vooral jongeren die kiezen voor beleggen

Wat interessant is, is dat uit datzelfde onderzoek van AFM blijkt dat het met name jongeren zijn die de sprong in het diepe wagen. Dat is niet heel vreemd; de meeste jongeren doen dit om iets van een vermogen op te bouwen. Vandaag de dag ontvang je vrijwel niks meer als extra of beloning wanneer je je spaargeld op de bank laat staan. Voor grotere bedragen moet je zelfs geld betalen om het daar te houden. Dat is natuurlijk totaal niet interessant voor mensen met een beetje spaargeld. Wil je toch nog iets verdienen met je geld dan is het aan te raden om te beginnen met beleggen. Daarmee is de kans in ieder geval groter om wat extra’s voor je vermogen of pensioen te krijgen.

Het is met name cryptocurrency dat aantrekkelijk is voor jongeren. Zij zien vaak via social media als Instagram en Snapchat reclame en positieve berichten van zogeheten influencers, sporters en andere bekende mensen die iets hebben verdiend aan crypto. Naast crypto investeert 31% van de jongeren op traditionele wijze, dus in aandelen, obligaties, CFD’s of fondsen. Beleggen in CFD is steeds interessanter aan het worden; helemaal wanneer je dit doet via een betrouwbare broker zoals Plus500. 42% van de jongeren investeert zowel traditioneel als in crypto.

Hoe ziet beleggen in 2022 eruit?

De cryptomarkt en aandelenmarkt is nooit helemaal te voorspellen. Dat betekent dat we nooit exact weten hoe de koersen gaan zijn. Wel kunnen er speculaties worden gedaan, wat menig expert of professional op het gebied van beleggen dan ook al te graag doet. Voor 2022 waren de speculaties in eerste instantie positief en dan met name voor de diverse cryptomunten. Toch lijkt de actuele spanning tussen Rusland en Oekraïne roet in het eten te gooien. Door alleen al de dreiging met een eventuele oorlog gingen de Europese beurzen eerder deze maand fors onderuit. Zo kreeg de Amsterdamse AEX-index al gauw te maken met een koersverlies van 2% en zien we dat de prijs van bitcoin binnen twee weken flink is gezakt.

Dit laat vooral zien dat cryptocurrency niet dé oplossing zijn wanneer er sprake is van geopolitieke spanningen. De pandemie en de economische crisis die daarop volgde, zorgden voor onzekere tijden, waarin men juist ging investeren in crypto. Nu we te maken hebben met een oorlogsdreiging zit dat toch even anders. Het enige financiële toevluchtsoord dat hier wel tegen bestand is, is het edelmetaal goud. De goudkoers heeft namelijk zijn hoogste niveau bereikt sinds juni 2021. Dat betekent niet dat je je cryptomunten snel moet verkopen; het meeste effect is te zien op de langere termijn. Wat je wel kunt doen, is je beleggingsportefeuille versterken door te investeren in goud of een CFD in goud.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo