Duitse inlichtingendienst vreest ‘Russische propaganda’

De binnenlandse veiligheidsdienst van Duitsland maakte afgelopen week melding van een opvallende toename van ‘Russische propaganda en desinformatie’, die een destabiliserende uitwerking zou kunnen hebben op de Duitse samenleving. Ook houdt de inlichtingendienst Rusland verantwoordelijk voor cyberaanvallen tegen Duitse politieke bewegingen.

“We zien een agressieve en toenemende cyberspionage, die in potentie Duitse overheidsfunctionarissen, parlementsleden en medewerkers van democratische partijen in gevaar kan brengen”, zo verklaarde Hans-Georg Maassen van de Duitse inlichtingendienst Bundesamt für Verfassungsschutz.

Het is opvallend dat de Duitse inlichtingendienst uitgerekend nu melding maakt van cyberaanvallen en propaganda uit Rusland. Nog niet zo lang geleden dook er opeens een lijst van ‘valse nieuwssites’ op en kwamen bedrijven als Facebook en Google met plannen om ‘vals nieuws’ uit de resultaten te filteren. Zeer recent werden er zowel in Europa als in de Verenigde Staten voorstellen aangenomen om zogeheten ‘Russische propaganda’ aan te pakken.

Informatie oorlog

Zo groot als de beschuldigingen aan het adres van Rusland zijn, zo summier is het bewijs waarmee de claims onderbouwd worden. De lijst van ‘valse nieuwssites’ bleek vrij willekeurig te zijn samengesteld, terwijl de claim dat Russische hackers de mailserver van Clinton gekraakt zouden met flinterdun en zeer ongeloofwaardig bewijs onderbouwd werd.

De selectieve verontwaardiging van de Duitse inlichtingendienst is opmerkelijk. Duitsers worden bang gemaakt voor Russische hackers en propaganda, terwijl de realiteit is dat Merkel als bondskanselier jarenlang – met goedkeuring van de Amerikaanse president Obama – werd afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst en dat bijna alle belangrijke Duitse kranten die de publieke opinie bepalen zeer nauwe banden onderhouden met Amerikaanse belangenorganisaties als de Atlantik-Brücke.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo