Macron wil nieuwe wetgeving om ‘nepnieuws’ te bestrijden

De Franse president Emmanuel Macron wil dat er nieuwe wetgeving komt om zogeheten nepnieuws beter aan te kunnen pakken. In zijn nieuwjaarstoespraak in het Elysée in Parijs merkte hij op dat de verspreiding van valse nieuwsberichten de democratie kunnen ondermijnen, vooral in verkiezingstijd.

Om dat te voorkomen wil de Franse president dit jaar nieuwe wetgeving introduceren, waaronder strengere regels voor sociale media die gesponsorde artikelen plaatsen. Zo moet er een limiet worden gesteld aan de bedragen die uitgegeven mogen worden aan gesponsord nieuws op sociale media.

Russia Today en Sputnik

De Franse president wees vorig jaar tijdens een gezamenlijke nieuwsconferentie met de Russische president Poetin nog op de rol van Russia Today en Sputnik. Volgens Macron hebben deze Russische nieuwssites tijdens de Franse verkiezingen veel onjuiste informatie over hem verspreid, met als doel de uitslag van de verkiezingen te manipuleren.

Ook wil Macron dat websites meer duidelijkheid verschaffen over hoe en door wie ze gefinancierd worden, omdat het volgens hem heel makkelijk is om met een investering van enkele tienduizenden euro’s anoniem nepnieuws en propaganda te verspreiden.

De plannen van Macron om ‘nepnieuws’ harder aan te pakken werden niet goed ontvangen door Marine Le Pen van Front National. Le Pen, die vorig jaar ook aan de Franse presidentsverkiezingen deelnam, vraagt zich af wie straks mag bepalen welk nieuws correct is en wat ‘nepnieuws’ is.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Macron wil nieuwe wetgeving om ‘nepnieuws’ te bestrijden

 • Fan van Mises

  De schappen bij de bladen handel zullen een stuk leger worden zonder al die glossy roddelbladen. Ook de kranten kunnen een stuk dunner. En politici zullen vaker, zo niet altijd hun mond moeten houden.

  Gewoon de dialoog aangaan en niet bij alles zeggen dat het niet openbaar mag worden en geheim moet blijven. Doelend op het antwoord op de vraag aan een Nederlandse minister “op welke manier wordt dat nepnieuws dan verspreid?”.
  Dan krijg je toch de indruk dat die minister ook maar wat staat te verzinnen.

  Wat hebben die lui een boter op hun hoofd, met hun gemanipuleerde rapporten (zie vliegveld Lelystad bijvoorbeeld). Laten we over hun niet uit te voeren beloftes maar zwijgen.

  Als iets nep is, ongeacht wat het is, zal je makkelijk kunnen bewijzen dat het nep is. Tot op heden slagen de klagers er niet echt goed in. Wat doet twijfelen aan hun motieven.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat we ook in Nederland een dergelijk beleid gaan krijgen. Maar propaganda is van alle zijden en ook van alle tijden. Het is het meest extreem op de momenten dat er veel op het spel staat: Tijdens de verkiezingen en voorafgaand en tijdens oorlogen.

   Ik ben nu het boek Oorlog is misleiding en bedrog aan het lezen, een zeer verhelderend boek over de ongekende propaganda tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Wat in dat boek beschreven staat is echt nog vele malen erger dan waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Je zou bijna kunnen stellen dat er zonder leugens geen oorlogen gevoerd kunnen worden.

   https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.340158018.html/oorlog-is-misleiding-en-bedrog/

   Beantwoorden
 • Ik schiet hierom in een schaterlach.
  Russia-Today en sputniknews zijn razend populair onder zowat een ieder die internet heeft.
  Het is wederom typisch VS gedrag alles 180 graden draaien.
  Hun leugens zijn de waarheid en de waarheid zijn de leugens.
  Helaas is zo is mijn indruk het spel uit.
  Rusland zijn politici en ook uiteraard de pers laat de laatste weken duidelijk doorschemeren dat Russiafobe niet lang meer tolereert zal worden.
  En dan is het uit met de pret, wilt de EU handel drijven met Rusland zal Russiafobe gedrag verlaten moeten worden.
  Gebeurd dat niet ook goed maar dan draait Rusland politiek hun geheel af van EU/VS.
  Nou dan heb ik zo de gedachte dat EU binnen 24 uur snapt dat Rusland wel zonder de wereld kan maar de westerse wereld NIET zonder Rusland.
  Een prachtig voorbeeld , binnen EU hebben de banken in totaal 6 dagen geen enkele zakelijke handel kunnen drijven omdat wij EU over zijn gegaan op een geheel zelfstandig betaalsysteem dat ook door SWIFT niet beïnvloed kan worden.
  Om zodoende de gebeurtenissen waaruit binnen EU in 2008-09 de grote banken crisis uitbrak.
  En heeft enig westers media dit vermeld neen, maar wel bij sputniknews en Russia-insider.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders