Donald Trump sprak deze week voor het eerst als president het Amerikaanse Congres toe. Daarin zette hij zijn plannen uiteen waarmee hij de Amerikaanse economie er weer bovenop wil helpen. Opvallend was de opbouwende en positieve toon die Trump aansloeg, waar zelfs zijn tegenstanders door verrast werden.

Trump herhaalde in zijn toespraak zijn plannen om Obamacare af te breken, terwijl hij enige tijd geleden nog zei dat dat erg complex was. Verder kwam hij terug op eerdere uitspraken dat de NAVO niet meer van deze tijd was. Hij benadrukte het belang van dit trans-Atlantische militaire verbond, maar herhaalde dat Europese landen er meer aan moeten bijdragen.

De draai van de Trump regering ten aanzien van de NAVO kwam niet meer als een verrassing. Tijdens de veiligheidsconferentie in Munchen in februari sprak de Amerikaanse vice-president Mike Pence ook al zijn steun uit voor dit militaire verbond, waarmee hij een goede beurt maakte bij verschillende Europese regeringsleiders. Ook in het Amerikaanse Congres werden de positieve woorden van Trump ten aanzien van de NAVO warm ontvangen, hij kreeg een groot applaus van de aanwezige Congresleden.