Zoals u gemerkt heeft zijn we op Marketupdate het afgelopen jaar meer gaan berichten over geopolitieke ontwikkelingen. Niet alleen omdat we dat belangrijk vinden, maar ook omdat veel van onze lezers dit soort artikelen weten te waarderen. Dat blijkt ook als we de balans opmaken van de best gelezen artikelen van het afgelopen jaar, want daarvan behoort de meerderheid tot deze categorie.

Toch werden ook verschillende economische berichten zeer goed gelezen, zoals ons artikel over de waardedaling van het honderd gulden biljet en de oproep van RBS om je voor te bereiden op een deflatoire depressie. Een artikel over de stijging van de Amerikaanse staatsschuld wist tegen onze verwachting in ook de top tien van meest gelezen artikelen te halen. We nemen de top tien van 2016 nog even kort met jullie door.

1. Dit doet inflatie met honderd gulden

Op 25 juli was de laatste dag waarop je oude bankbiljetten van 100 gulden met het portret van Michiel de Ruyter kon inwisselen bij de Nederlandsche Bank. Dat had je overigens beter niet kunnen doen, want de verzamelwaarde van het biljet was toen al veel hoger dan de intrinsieke waarde van omgerekend iets meer dan €45. Toch werden er op die dag nog circa honderd biljetten ingeleverd bij het hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank in Amsterdam.

We maakten een rekensom om te laten zien hoeveel waarde het bankbiljet door de jaren verloren heeft. Op basis van officiële inflatiecijfers kwamen we tot de conclusie dat je in 1970 ruim vier keer zoveel boodschappen kon kopen voor je biljet van honderd gulden dan in 2016. Omgerekend naar goud is de koopkracht van honderd gulden sinds 1970 zelfs met 95% gedaald. Niet alleen wij waren geschokt door de omvang van de inflatie!

honderd-gulden-biljet

Bankbiljet van 100 gulden is door inflatie bijna waardeloos geworden

Aantal keer gelezen: 5.673 keer

2. Canadese journaliste onthult leugens Syrië en Aleppo

Een artikel dat veel stof deed opwaaien was onze vertaling van een verklaring van de Canadese journaliste Eva Bartlett. Ze beweerde dat de berichtgeving in de Westerse media over Syrië niet klopt en dat er helemaal geen sprake is van een burgeroorlog in Syrië. In plaats daarvan voert het regeringsleger strijd met rebellen die uit het buitenland gefinancierd worden. Om deze proxy-oorlog te winnen schakelde de Syrische leider Assad de hulp in van Rusland.


Aantal keer gelezen: 5.014 keer

3. RBS: “Verkoop alles, want deflatoire crisis nadert”

Begin dit jaar voorspelde de Royal Bank of Scotland veel onheil voor de wereldeconomie en de financiële markten. Ze zeiden dat 2016 een catastrofaal jaar zou worden en dat klanten er daarom verstandig aan deden om veiligheid te zoeken in cash en staatsobligaties. Analisten van de bank hielden rekening met een verdere daling van de olieprijs tot $16 per vat en een 20% daling van de aandelenmarkten.

Sommige aandelenmarkten verloren begin dit jaar inderdaad meer dan twintig procent, terwijl de olieprijs een dieptepunt van minder dan $30 per vat bereikte. Maar van een deflatoire depressie was zeker geen sprake. Sterker nog, de aandelenmarkten kwamen ook dit jaar weer in een opwaartse trend. Wel neemt de onzekerheid op de obligatiemarkt toe, gezien de stijging van de rente.

Aantal keer gelezen: 4.863 keer

4. John Pilger: “Derde Wereldoorlog is al onderweg”

De waarschuwing van de Australische documentairemaker en journalist John Pilger wist binnen tien dagen de top tien van meest gelezen artikelen binnen te stormen. Volgens Pilger stevent de wereld in een hoog tempo af op een Derde Wereldoorlog. Hij maakt zich zorgen over propaganda, de dreiging van een nucleaire oorlog, de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China en het stilzwijgen van de Westerse media. Marketupdate heeft de indringende boodschap van John Pilger volledig vertaald en dat werd door jullie bijzonder gewaardeerd.


Aantal keer gelezen: 4.272 keer

5. Regering Duitsland: “Haal voor 10 dagen voedsel en water in huis”

Afgelopen zomer deed de Duitse regering een oproep aan alle burgers om voor minstens tien dagen aan voedsel en water in huis te halen. Ook zou men er verstandig aan doen meer contant geld en een EHBO pakket in huis te halen. Het was voor het eerst sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 dat de Duitse regering een dergelijk advies naar buiten bracht.

De aanbeveling om meer eten en drinken in huis te halen is op zichzelf al een zorgwekkend signaal, maar daar blijft het niet bij. In het rapport staan ook andere aanbevelingen, zoals de installatie van meer alarmsystemen, het versterken van gebouwen en het voorzien in voldoende schuilplaatsen. Een zorgwekkende ontwikkeling. We vragen ons af hoeveel mensen hier daadwerkelijk actie op ondernomen hebben.

Aantal keer gelezen: 4.082 keer

6. Amerikaanse staatsschuld passeert $19 biljoen

De Amerikaanse staatsschuld steeg begin dit jaar tot boven de $19 biljoen en is onder president Obama in acht jaar tijd bijna verdubbeld. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker nu centrale banken van andere landen hun dollarreserves willen afbouwen. Wie moet die Amerikaanse tekorten financieren als de olieproducerende landen in het Midden-Oosten en exportlanden in Azië de geldkraan dichtdraaien?

Aantal keer gelezen: 3.196 keer

7. Sahra Wagenknecht: “Het is tijd de NAVO te vervangen”

Afgelopen zomer hielden de NAVO landen onder leiding van de Verenigde Staten een grootschalige militaire oefeningen, vlak bij de Russische grens. Volgens sommigen bittere noodzaak vanwege een vermeende ‘Russische dreiging’, volgens anderen een ongekende en zeer gevaarlijke provocatie richting Rusland. De Duitse politica Sahra Wagenknecht uitte haar frustraties in de Bundestag over deze militaire operatie en vroeg zich af of het niet beter is de NAVO te vervangen. Ook deze toespraak hebben we volledig uitgeschreven.


Aantal keer gelezen: 2.969 keer

8. Medvedev: “Derde Wereldoorlog kan in Syrië beginnen”

Als bepaalde Arabische landen grondtroepen naar Syrië sturen, dan lopen we het risico van een nieuwe wereldoorlog. Dat zei de Russische premier Dmitry Medvedev begin dit jaar in een exclusief interview met het Duitse Handelsblatt. “Alle partijen die betrokken zijn in het conflict zullen worden meegesleurd in een oorlog”, zo voegde hij eraan toe. Medvedev riep alle betrokken partijen in het conflict op aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, om de wereld voor een nieuwe wereldwijde ramp te behoeden.

Gelukkig is het (nog) niet zo ver gekomen. Door hulp uit Rusland kon het Syrische leger weer gebied veroveren op de rebellen. Deze week bereikten Turkije, Rusland en Iran een nieuw staakt-het-vuren in Syrië. We zijn benieuwd of de nieuwe Amerikaanse president Trump zich in dit conflict zal opstellen.

Aantal keer gelezen: 2.962 keer

9. Syrië: “Amerikaanse leger voerde overleg met ISIS”

De Amerikaanse coalitie probeert ISIS te bestrijden, maar er zijn ook berichten die juist het tegendeel bewijzen. Het Syrische leger beweerde een audiofragment in handen te hebben met gesprekken tussen het Amerikaanse leger en de strijders van ISIS. Het zou gaan om een gesprek dat op 17 september heeft plaatsgevonden, vlak voor de bombardementen nabij Deir ez-Zor. Dit bericht was opmerkelijk, omdat er op dat moment een staakt-het-vuren was dat zowel door de Amerikanen als door de ‘gematigde rebellen’ genegeerd werd. Kort nadat de Amerikaanse coalitie bombardementen uitvoerde op stellingen van het Syrische leger in Deir ez-Zor openden terroristen de aanval. Toeval?

Aantal keer gelezen: 2.929 keer

10. Karel van Wolferen: “NAVO is uiterst gevaarlijk”

De NAVO is wellicht een van de gevaarlijkste organisaties ter wereld, dat zei journalist en hoogleraar Karel van Wolferen afgelopen zomer in een uitgebreid gesprek bij Café Weltschmerz. Amerika wil zoveel mogelijk controle houden op de wereld en via de NAVO kan ze die controle uitoefenen op Europa. Het heeft er volgens hem alle schijn van dat ze aanstuurt op een conflict met Rusland. We zijn minder dan een half jaar later en de discussie is nog steeds actueel…

Aantal keer gelezen: 2.404 keer