2020: De Brexit die er toch nog komt, wat zijn de gevolgen?

Bron: Emerce

De aftocht van Theresa May, het veelvuldige orderrrrrr van voorzitter van het Britse Lagerhuis John Bercow, de klinkende overwinning van Boris Johnson, de Brexit soap van het afgelopen jaar kende vele cliffhangers, maar de uittreding van het VK op 31 januari is nu wel zeker. Wat zijn de gevolgen voor e-commerce?

Thuiswinkel.org waarschuwde al begin 2019 dat webwinkels die vanuit of naar het VK verkopen, voor grote uitdagingen komen te staan. Bedrijven moeten zich voorbereiden op een toekomst waarin het Verenigd Koninkrijk niet meer in de douane-unie zit. In dat geval wordt zakendoen met het VK vergelijkbaar met zakendoen in Australië, een ‘derde land’.

De administratieve handelingen zullen zwaarder worden, er gelden andere wetten en regels en de tarieven en ook btw-afdracht worden anders.

Vooralsnog gaat er niet heel veel veranderen. Bij een Brexit met deal (die lijkt er nu te komen) is er een goedgekeurd terugtrekkingsakkoord en komt er overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode blijft de EU-regelgeving in het Verenigd Koninkrijk (VK) nog gelden.

Bedrijven en andere organisaties krijgen hierdoor langer de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regels die zullen gaan gelden na 31 december 2020. In dat geval is er tot en met 2020 nog vrij verkeer van personen en goederen. Experts vermoeden dat deze periode nog wel eens verlengd kan worden.

Mede namens Thuiswinkel.org tekende belangenclub Ecommerce Europe begin 2019 een gezamenlijke verklaring om de leiders van Groot-Brittannië en de EU op te roepen erop toe te zien de pakkettenstroom tussen de EU en het VK op gang te blijven houden. De e-commerce omzet is in Groot-Brittannië significant hoger dan in andere Europese landen en belangrijk voor de retail en de handel binnen de EU27 landen. Zo moeten er afspraken gemaakt worden over goederentransport, vereenvoudigde processen bij de douane en veiligheidsmaatregelen.

Op langere termijn zouden de gevolgen wel merkbaar kunnen zijn: zo kunnen producteisen veranderen na de Brexit en kan het zijn dat de algemene en de specifieke EU-producteisen, zoals CE-marketing, niet meer gelden in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

De grote vraag is wat er na de Brexit gaat gebeuren. In augustus werd bekend dat een groeiend aantal bedrijven vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland vertrekt. Bijna honderd bedrijven hebben de overstap al gemaakt omdat het VK uit de Europese Unie treedt. Europese hoofdkantoren gaan sluiten omdat die immers geen bestaansrecht meer hebben in een niet Europees land.

Financiële dienstverleners zoals AMBest, Norinchukin en UK P&I, en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van tv-zender Discovery maakten om die reden reeds de overstap naar Nederland. Ook elektronicagigant Sony maakte eerder dit jaar bekend vanuit Londen naar Nederland te verhuizen. Amsterdam wordt het nieuwe Londen, schreef zakenblad Fortune. De Amsterdamse City lijkt de Zuidas te worden.

Of ook techbedrijven massaal gaan verhuizen is nog onduidelijk. Veel grote internetbedrijven hebben marketing- en ontwikkelkantoren in Londen. Die hebben het VK juist uitgekozen vanwege de taal en de beschikbaarheid van talent. Vorig jaar trok Londen meer techwerkers dan enige andere stad in Europa. De verplaatsing daarvan is niet erg logisch en praktisch lastig.

De grootste reuzen hoeven hun Europese hoofdkwartier in elk geval niet te verhuizen: Amazon heeft zijn Europese hoofdkantoor in Luxemburg, Facebook, Twitter en Google zitten in Dublin, Apple in Cork en Microsoft in Parijs.

Toch waren begin dit jaar nog vier op de tien techbedrijven van plan om hun activiteiten te verplaatsen teneinde zich vrijer in Europa te kunnen bewegen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo