Bron: ABM-FN

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten op Wall Street zijn donderdag geëindigd met nieuwe records voor de S&P 500 en de Nasdaq.

De S&P 500 steeg een fractie bij een slot van 3.853,07 punten en de Nasdaq sloot overtuigend hoger met een plus van 0,6 procent bij een stand van 13.530,91 punten. De Dow Jones index daalde licht en sloot op 31.176,01 punten

Volgens analisten van SEB blijven beleggers hopen dat meer overheidssteun in de Verenigde Staten zal leiden tot aantrekkende groei en hogere bedrijfswinsten.

“Beperkte inflatie, lage rentes en aantrekkende winsten bieden steun en een basis voor aandelen om verder te stijgen”, aldus strateeg Terry Sandven van Bank Wealth Management.

“Wereldwijde aandelenbeurzen koersen op recordniveaus en niets lijkt het optimisme te kunnen temperen”, volgens investment manager Simon Wiersma van ING.

“Met Joe Biden aan het roer in de VS kunnen we meer stimulering verwachten en, zoals het er nu naar uitziet, zullen centrale banken de geldkraan nog lang niet dichtdraaien.”

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,2170. “De dollar lijkt als veilige haven minder nodig dan voorheen”, aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News.

Op termijn ziet hij de dollar sterker worden. “Met Biden in het Witte Huis ziet het voor de Amerikaanse economie met alle stimuleringsplannen niet ongunstig uit en daarmee ook niet voor de dollar. Dit leidde ertoe dat we inschatten dat de euro op een termijn van maanden in eerste instantie richting de 1,17 dollar kan koersen”, aldus Van der Meer.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de wekelijkse nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgeloepn week zijn gedaald tot 900.000 stuks. Er werden 935.000 aanvragen verwacht.

Marktanalist David Madden van CMC wees erop dat het aantal steunaanvragen nog steeds hoog is, zeker ten opzichte van begin december, toen er zo’n 700.000 nieuwe aanvragen werden gedaan.

Verder verbeterde de zogeheten Philly Fed index van 9,1 in december naar 26,5 in januari. Hier hadden economen gerekend op 10,5. Tot slot werden er meer nieuwe woningen in aanbouw genomen en bouwvergunningen verstrekt.

De olieprijs stond donderdag onder druk. Op een settlement van 53,13 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,3 procent goedkoper.

Volgens chief financial officer Manish Raj van Velandera Energy verloor de olieprijs terrein na het olievoorradenrapport van het American Petroleum Institute dat woensdagavond laat verscheen en waaruit “een onverwachte stijging bleek, na drie weken van dalingen.”

API meldde een toename van de olievoorraden met 2,6 miljoen vaten en ook de benzinevoorraden en die voor stookolie stegen.

Beleggers zien de data als graadmeter voor het voorradenrapport van de Energy Information Administration, dat deze week op vrijdag verschijnt vanwege de viering van Martin Luther King Day eerder deze week. Voor het EIA-rapport wordt een daling voorzien van 2,5 miljoen olievaten.

Bedrijfsnieuws

Alcoa verwacht dat het aluminiumverbruik dit jaar zal toenemen, zowel in China als in de rest van de wereld, dankzij een breed economisch herstel van de terugval door de coronaviruspandemie vorig jaar. Het aandeel daalde toch meer dan 12 procent omdat men voorzichtig was over het huidige eerste kwartaal.

IG Group is van plan de Amerikaanse onlinebroker tastytrade over te nemen voor een bedrag van 1 miljard dollar. IG Group daalde 7 procent.

Intel kwam niet nabeurs maar nog tijdens de handel op Wall Street met zijn kwartaalcijfers. In het vierde kwartaal werd een omzet behaald van 20 miljard dollar, een fractie lager dan een jaar eerder maar wel boven de eigen guidance. De jaaromzet van bijna 78 miljard dollar was een record. Het aandeel sloot 6,5 procent in de plus.

Travelers en Fuelcell sloten circa 3 procent hoger na het openen van de boeken.

Nabeurs staan de bedrijfsresultaten van IBM en PPG op de agenda.