Bernanke Speech: The U.S. Economic Outlook

Ben Beanke gaf tijdens zijn tweede persconferentie een toelichting op het beleid van de Federal Reserve. De Fed zal haar monetaire stimuleringsprogramma QE2 in juni afronden en heeft dan $600 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties opgekocht. Beanke repte met geen woord over een continuering van kwantitatieve verruiming. De Fed verandert niets aan het historisch lage rentebeleid en stelt zich dus afwachtend op hoe de economie na het aflopen van QE2 ontwikkelt. 
Wie Beanke erop naleest wordt verrast door de wijze waarop hij oorzaak en gevolg weet om te draaien. Zo wordt volgens Beanke de inflatie exclusief veroorzaakt door vraag en aanbodcondities en niet door het beleid van de Fed in combinatie met de aard van termijnmarkten. En hoge olieprijzen? Dat komt omdat OPEC de productie niet verhoogt, aldus Beanke. Bovendien valt uit de prijzen van Amerikaanse staatsobligaties niet af te leiden dat een hogere toekomstige inflatie door de markt wordt ingeprijsd. Dat laatste is iets waar de Fed zelf actief voor is op de financiële markten.
De analyses die links en rechts voorbij komen duiden erop dat estig rekening gehouden moet worden met flinke correcties. Dat is ook logisch omdat wanneer de Fed ophoudt met nieuw geld in de economie te pompen, de stroom naar de financiële markten opdroogt. Het uitstellen van QE2 zal wat ons betreft de noodzaak tot QE3 alleen maar vergroten. Ergens schept de Fed de condities voor het ontstaan van een nieuwe aanleiding voor een derde ronde aan kwantitatieve verruiming. Uiteindelijk moet iemand de Amerikaanse overheid financieren.. 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *