Afrikaanse minister wil meer inmenging overheid in mijnbouwsector

Deze uitspraak van Dlamini-Zuma past bij een groeiende steun vanuit de ANC voor meer betrokkenheid van de overheid in de mijnbouwsector en kwam een dag nadat verschillende kredietbeoordelaars lieten weten dat deze plannen schadelijk zijn voor het vertrouwen van investeerders. Volgens Dlamini-Zuma moet Zuid-Afrika de controle krijgen over haar eigen bodemschatten en ervoor zorgen dat de baten in voldoende mate in eigen land blijven. Op dit moment is het bedrijf dat de grondstoffen uit de grond haalt en zuivert de partij die het meeste financiële gewin behaalt uit het proces, terwijl het land waar de bodemschatten worden gevonden en mensen die er wonen er maar weinig van terug zien, zo verklaarde de minister tegenover een groep vertegenwoordigers.

In een rapport dat in opdracht van het ANC werd uitgegeven en dat vorige week werd besproken tijdens een conferentie staat een voorstel voor een 50% belasting op de 'superwinsten' van de mijnbouwbedrijven. Verder bevat het rapport voorstellen voor meer regulering in de sector en een exportverbod voor grondstoffen die als 'strategisch' kunnen worden aangemerkt (zoals edelmetalen).

Dlamini-Zuma benadrukte ook het belang van handel tussen Afrikaanse landen. In plaats van het exporteren van waardevolle grondstoffen naar andere continenten moeten Afrikaanse landen investeren in een verbetering van het infrastructuur voor transport en de telecommunicatie, zodat de handel op het continent zelf gestimuleerd wordt.

Mijnbouw in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is rijk aan waardevolle grondstoffen. Zo was het tot voor kort de grootste goudproducent ter wereld en is het de grootste producent van diamanten. Op het gebied van platina- en palladiumproductie is Zuid-Afrika ook de grootste ter wereld. Andere waardevolle grondstoffen die in aanzienlijke hoeveelheden uit de grond worden gehaald in Zuid-Afrika zijn chroom, mangaan, titanium, zirconium en vanadium. Daaaast komen er veel basismetalen uit de grond en produceren de kolenmijnen ook grote hoeveelheden steenkool.

Nkosazana  Dlamini-Zuma wil meer inmenging overheid in mijnbouwsector

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo