Kroatië wil euro binnen acht jaar invoeren

De regering van Kroatië wil binnen zeven tot acht jaar de euro invoeren, zo verklaarde premier Andrej Plenković tijdens een economische conferentie over de invoering van de Europese munteenheid. De premier noemde geen specifiek jaartal, maar sprak wel zijn voornemen uit om binnen twee regeringstermijnen aan de muntunie deel te nemen.

De premier van Kroatië wil binnen drie jaar deelnemen aan het Europese wisselkoersmechanisme (ERM-II), nog voordat het land in 2020 het presidentschap van de Europese Unie krijgt toegewezen. Daarna zal het nog minstens twee jaar zal duren voordat het land de euro daadwerkelijk mag invoeren.

Kroatië wil euro invoeren

De centrale bank van Kroatië probeert de wisselkoers van de nationale munt ten opzichte van de euro binnen een smalle bandbreedte te houden, namelijk tussen de 7,3 tot 7,7 Kroatische kuna. De centrale bank intervenieert op de valutamarkt, indien dat nodig is om de wisselkoers op het gewenste niveau te houden. Volgens Boris Vujcic, gouverneur van de Kroatische centrale bank, is er geen enkel ander land buiten de muntunie waar de euro al zoveel gebruikt wordt als Kroatië. Tijdens de conferentie over de invoering van de euro onderbouwde hij deze claim.

“Ongeveer 75% van alle binnenlandse spaartegoeden wordt aangehouden in euro’s, terwijl ook 67% van alle binnenlandse schulden in euro’s genoteerd staan. Ongeveer 60% van onze handel met het buitenland is gerelateerd aan de Eurozone, terwijl 70% van de inkomsten uit toerisme afkomstig zijn van eurolanden.”

Kroatië committeerde zich in 2013 aan de euro toen het land lid werd van de Europese Unie, maar er werd geen datum vastgesteld voor de invoering van de gemeenschappelijke munteenheid. Daarvoor moet een land eerst voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals een maximum voor de hoogte van de staatsschuld en een maximale fluctuatie in de wisselkoers van de lokale munteenheid met de euro.

Verlaging staatsschuld

De grootste uitdaging voor Kroatië is om de staatsschuld te verlagen. Die is momenteel meer dan 80%, maar als het aan premier Plenković ligt wordt die schuld de komende drie jaar afgebouwd tot 72% van het bruto binnenlands product. Dat betekent dat de regering de komende tijd veel bezuinigingen en hervormingen moet doorvoeren.

De belangrijkste voordelen van toetreding tot de eurozone zijn het geëlimineerde wisselkoersrisico en de lagere rente waartegen consumenten, bedrijven en de overheid dan kunnen lenen. Om de zorgen over stijgende prijzen tegemoet te komen zal Kroatië winkeliers tegen die tijd verplichten de prijzen een half jaar lang in beide valuta weer te geven.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Kroatië wil euro binnen acht jaar invoeren

  • Wel om te lachen gezien de geopolitieke ontwikkelingen afgelopen 3 maanden.
    China en Rusland zijn vastbesloten om de Amerikaanse economie de nek om te draaien.
    Uiteraard gebeurd dat via de dollar, petrodollar ook wel genoemd.
    Zij hebben ook geen andere keus omdat VS nu eenmaal graag oorlog voert om zijn paranoïde gedachte wij zijn de enige macht op de wereld en bepalen wel wat er gaat gebeuren.
    En daar hoort uiteraard ook Rusland en China bij.
    Twee grote staten die geen enkel belang hebben bij welke oorlog dan ook, zeker Rusland niet.
    En hoelang denkt de schrijver van dit artikel dat de EURO nog bestaat nadat de petrodollar en reservemunt een kopje kleiner is gemaakt.
    In mijn gedachte geen week langer als dat het nodig is.
    Dit zal uiteraard ook het einde van de EU zijn.
    Simpel wilt Duitsland overleven dan heeft hij Rusland nodig voor grondstoffen oa gas.
    Of denk er iemand dat Europa zijn economie draaiende weet te houden zonder gas uit Rusland.

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      De euro wordt wereldwijd op veel grotere schaal gebruikt dan de Chinese yuan, ook voor de handel in olie. Iran vraagt al euro’s voor olie en ik denk dat ook Rusland daar wel open voor staat. De vraag is hoe fundamenteel de relatie tussen Rusland en het Westen verslechterd is door de ontwikkelingen in Oekraine, maar voor die tijd was dat zeker een mogelijkheid.

      https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/medvedev-rusland-verwelkomt-de-euro-als-wereldreservemunt/

      Poetin heeft in een interview ook eens gezegd dat ze nog steeds vertrouwen hebben in de stabiliteit van de euro en dat ze ongeveer 30% van hun reserves in deze valuta aanhouden. De Europese Unie is één van de belangrijkste handelspartners voor zowel Rusland als China.

      Mijn inschatting is dat de euro nog steeds niet goed begrepen wordt, want het is echt een andere valuta dan de dollar, de roebel of de yuan. Het is denk ik een heel goed alternatief voor de dollar als handelsmunt.

      Beantwoorden
      • Dan lees ik geheel andere artikelen.
        De basis en de start van de euro was niet goed omdat vooral Griekenland en in mindere mate Italië en Spanje de kluit belazert hebben.
        Komt de bankcrisis VS en uiteraard daarop volgend de euro en economische crisis binnen EU en eurolanden.
        En nu heeft de ECB met Draghi aan het roer even per 1 juli 2018 2000 miljard aan obligaties opgekocht, deze zijn uiteraard waardeloos maar dat komt later wel boven water.
        Dit alles om de zuidelijke staten oa Italië te redden.
        En wie gaat daar de rekening voor betalen uiteraard de Noordelijke staten.
        Een zwaluw maakt nog geen zomer maar het zijn hele kolonies heden aan journalisten die termen schrijven dat de EURO terminaal kanker heeft.
        Nu duurt terminaal meestal maximum 1 jaar dus tel uit je winst.
        Ja Putin heeft nog vertrouwen in de dollar en euro logisch zijn staatsschuld is de lopende rekening in beide aria, maakt dus niet uit wat en wanneer het valt.
        Maar even afwachten wat er gaat gebeuren op het politieke wereld toneel.
        Indien voor VS het Vietnam scenario in Syrië gaat gebeuren zal het snel gaan.

        Beantwoorden
      • Even uitgerekend 2000 miljard is ca. 4500 euro per volwassen EU burger.
        Maar de Noordelijke staten binnen EU hebben ca 150 miljoen inwoners 60% is volwassen dus 90 miljoen volwassenen mogen de rekening even voldoen is ca 22000 euro.
        Dan zal lange tijd er geen economie zijn en de zuidelijke staten zijn de inwoners denk ik zo hun leven niet zeker.
        Heb zomaar het vermoeden dat het goed fout gaat binnen geheel west en midden Europa.

        Beantwoorden
  • Poppenkast

    Dan gaan de arme mensen in Kroatië dat merken! Weer een flinke zak geld vanuit Brussel met weer een armlastig lid er bij? (ligt niet ver van Griekenland) Toch maar blijven drukpersen om zo weer een land sterker in te lijven? Albanië, Kosovo, Servië en Bulgarije staan ook te trappelen voor een periodieke zak geld. De Turken krijgen ook al €.6 miljard om de vluchtelingen in Turkije te houden. Dat komt voor Erdogan goed uit, want deze vluchtelingen slaven worden uitgebuit met een hongerloontje om zo het Westen te beconcurreren. Hoe lang kan de €urocraat nog doorgaan met dit vunzige spel??

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo