Bron: Telegraaf

Hoewel de AEX maandag een aardige winst boekte, trok vooral de AMX de aandacht. De beursindex voor middelgrote fondsen passeerde voor het eerst de 1000 punten. Een stevig coronasteunpakket in de VS en de meevallende bedrijfscijfers zorgen voor aanhoudend optimisme bij beleggers. ArcelorMittal en ASMI waren in trek. Heineken viel niet in de smaak.

De AEX is 0,5% hoger gesloten op 656,4 punten. De AMX steeg 1,2% naar 1001,3 punten.

De overige Europese beurzen wonnen eveneens terrein. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 eindigden respectievelijk 0,5%, 0,02% en 0,5% hoger.

De Italiaanse MIB-index klom 1,5%: de Vijf Sterrenbeweging en Lega Nord zouden een regering met oud-ECB-voorzitter Draghi toch willen steunen.

Bij sluiting van de Europese beurzen stonden de Dow Jones-index en de Nasdaq-index 0,4% hoger.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa schrijft het aanhoudend positieve sentiment op de aandelenbeurzen allereerst toe aan meevallende bedrijfs- en economische cijfers. „In de VS overtreft 80% van de bedrijfsresultaten de verwachtingen. Bovendien lijkt het erop dat de vierdekwartaalwinsten gemiddeld iets hoger zullen uitkomen dan een jaar geleden, waar eerder nog een terugval van 9% werd verwacht. En hoewel het arbeidsmarktrapport vrijdag teleurstelde, vallen de meeste economische cijfers mee.”

Nijkamp wijst er bovendien op dat de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden vrijdag instemden met een steunpakket van $1900 miljard. „Hoewel de besmettingscijfers in de VS dalen en het vaccineren er sneller gaat dan hier, is steun van de autoriteiten nodig. Het is dan ook goed dat er onder meer extra steun komt voor uitkeringen en voor lokale overheden.”

De vermogensbeheerder blijft vooralsnog vrij positief gestemd over de aandelenmarkten. „Doordat de bedrijfsresultaten harder zijn opgelopen dan de koersen, zijn aandelen minder duur geworden. De rentes zijn bovendien nog altijd laag. Wel is de 10-jaarsrente in de VS opgelopen van 0,5% een half jaar geleden tot inmiddels bijna 1,2%. Een verdere rentestijging kan een risico vormen voor de aandelenmarkten.”

Hoofd Beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN Amro blijft voor de langere termijn positief gestemd over aandelen. „ Overheden en centrale banken gaan nog meer stimuleren, de vaccinaties komen op gang en de bedrijfscijfers zijn veel beter dan verwacht.” Voor de korte termijn is hij iets voorzichtiger. „Er is wel heel veel optimisme in de markt. Dat zien we ook aan het hoge niveau aan callopties (waarmee versneld ingespeeld kan worden op een koersstijging van het aandeel, red.). Ook wordt er steeds meer met geleend geld belegd.”

Ondanks de enorme prijsstijging van de bitcoin in de afgelopen maanden, die dankzij Tesla-topman Musk nu zelfs voor het eerst op $44.000 is gekomen, ziet Wessels geen reden om voor klanten in de digitale munt te gaan beleggen. „Als ik ergens in beleg, wil ik een inschatting kunnen maken van de waarde. Dat kan niet met de bitcoin. Daarnaast zijn de prijsschommelingen heel groot en bestaat het risico dat overheden met beperkingen gaan komen.”

Staal en verf leiden

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde staalmaker ArcelorMittal met 2,6% koerswinst aan kop. Chiptoeleverancier ASMI steeg 2%.

Olie- en gasconcern Shell, dat donderdag zijn nieuwe strategie presenteert, pakte er 1,6% bij. Het energiebedrijf profiteerde van de verdere stijging van de olieprijzen, voor Brentolie voor het eerst in een jaar tijd boven $60 per vat.

ING won 1% na een positief rapport van Kepler Chevreux. De zakenbank rekent op een stevige dividenduitkering over 2021 en hanteert een koersdoel van €11,60.

Beleggers zijn blij dat AkzoNobel de overnamepoging van zijn Finse branchegenoot Tikkurila staakt en zetten de verfproducent 0,9% hoger.

Onderin de AEX eindigde Heineken met 2,3% verlies.

Bij de middelgrote fondsen eindigden staalproducent Aperam en chiptoeleverancier Besi met plussen van 3,6% respectievelijk 3,7% bovenaan. Fitnessketen Basic-Fit steeg 3,5%.

Handelshuis Flow Traders, die het van bewegelijkheid op de beurzen moet hebben, verloor 1,4%.

CM.com zakte op de lokale markt 4%. Jefferies heeft het koersdoel verhoogd naar €30, maar het houdadvies gehandhaafd. CM.coms ticket-activiteiten, afhankelijk van grote evenementen, zouden vanaf het tweede kwartaal van dit jaar kunnen herstellen met bijna 50% omzetgroei, aldus de Amerikaanse zakenbank.

Lavide sloot 18,3% hoger. Het conflict tussen deze beurshuls en zijn voormalige directeur Salar Azimi om een vordering van €90.000 is bijgelegd, meldt het. Een derde partij wilde het belang overnemen van Azimi, nadat het bedrijf meldde een intentieverklaring te hebben getekend voor een mogelijke omgekeerde beursgang. De onbekende partij zal 600.000 aandelen Lavide van Azimi kopen.