De Bitcoin-gemeenschap, bestaande uit zowel investeerders als traders, kijkt uit naar de volgende Bitcoin halving die naar verwachting zal plaatsvinden op 11 mei 2020. Bitcoin is een cryptovaluta die bekend staat om zijn volatiliteit. Prijsstijgingen en omkeringen kunnen binnen enkele dagen of zelfs uren plaatsvinden, en er zullen altijd winnaars en verliezers zijn. Veranderingen in de Bitcoin koers zijn vaak een raadsel voor mensen die het van een afstand waarnemen. Degenen die deze cryptocurrency nauwlettend volgen, kunnen echter wel vaak detecteren wanneer er grote veranderingen op het punt staan ​​te gebeuren.

Wie heeft Bitcoin gemaakt?

Het brein achter Bitcoin blijft tot op heden een mysterie. De maker gebruikte het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Het is niet bekend of het een individu of een groep mensen is. Satoshi Nakamoto creëerde de Bitcoin Whitepaper in 2008 en deelde het met een mailinglijst met codeerders. Een jaar later werd het Bitcoin-netwerk gelanceerd. Het was de eerste toepassing van Blockchain-technologie.
De nieuwe digitale munt werd zo gemaakt, dat deze onafhankelijk was van centrale en commerciële banken. Gebruikers konden dus op peer-to-peer-basis geld verzenden en ontvangen zonder afhankelijk te zijn van financiële instellingen of de overheid. De nieuwe valuta is onfeilbaar en gebaseerd op een transparant netwerk. De Bitcoin-netwerkgemeenschap bestaat uit gebruikers, miners en codeerders, waarbij iedereen zijn eigen rol speelt.

Bitcoin halving

Toen Satoshi Nakamoto Bitcoin creëerde, ontwierp hij de code zo, dat er maar maximaal 21 miljoen munten zouden zijn. Deze munten worden via mining aan het netwerk vrijgegeven. Miners zijn mensen/bedrijven die transacties op het Bitcoin-netwerk verifiëren en valideren. Ze gebruiken hun computers om moeilijke wiskundige vergelijkingen op te lossen.
Deze miners worden via Bitcoins beloond voor hun acties. Het netwerk heeft gemiddeld 10 minuten nodig om een ​​nieuw blok (hoeveelheid nieuwe bitcoins) aan de blockchain toe te voegen. Miners die bijdragen aan de verificatie van de transactie binnen dit blok, krijgen een beloning in de vorm van BTC. De Bitcoin halving vermindert de beloningen met de helft om ervoor te zorgen dat de digitale valuta zijn kenmerk van schaarste behoudt.

Vorige halveringen

Het Bitcoin-netwerk is zo ontworpen dat het na elke 210.000 blokken halveert. De eerste halvering vond plaats in 2012. Het genesisblok (2009-2012) beloonde miners met 50 BTC voor elk toegevoegd blok. De eerste halving verminderde dit echter met de helft en de nieuwe beloning werd beperkt tot 25 BTC per toegevoegd blok. Tijdens deze halvering waren er grote gevolgen voor de Bitcoin koers. In november 2012 handelde Bitcoin voor $ 12. Een jaar later bereikte Bitcoin een hoogtepunt van $ 1.100. Dit was direct gekoppeld aan het halving event.
De tweede halvering vond plaats in 2016. Het was net voor de ICO-rage die duizenden nieuwe tokens en digitale activa opleverde. De nieuwe beloning voor elk gedolven blok werden verlaagd van 25 naar 12,5 BTC. De halvering vond plaats in juni 2016 en op de betreffende dag was er een prijsdaling van 10%. Daarna volgde er binnen 11 maanden een forse prijsstijging. Bitcoin werd in juni 2016 voor $ 650 verhandeld, maar de prijs was in mei 2017 gestegen naar $ 2.500.

Halvering mei 2020

De halvering vindt plaats na blok 630.000 en de beloningen worden verlaagd van 12,5 naar 6,25 BTC. Op dit moment worden er per dag ongeveer 1.800 bitcoins vrijgegeven aan het netwerk. Dit zal naar verwachting dalen tot 900 BTC per dag. Dit betekent dat miners voor elk gedolven blok ongeveer $ 58.000 aan inkomsten moeten verliezen. Op basis van de huidige hash-snelheid vindt de halvering plaats op 11 mei 2020 rond middernacht. De Bitcoin koers is in 2020 met 30% gestegen en naar verwachting zal de halvering de koers nog verder opdrijven. Experts op dit gebied voorspellen dat de halvering de waarde van Bitcoin zou kunnen opdrijven tot ver boven $ 10.000.
Het aanbod van Bitcoins zal afnemen. Miners zullen worden gedwongen om te strijden voor de lagere beloningen, en alleen degenen met krachtige efficiënte mining-apparatuur maken kans.

Wat te verwachten na het halveren

We leven in een tijdperk waarin de wereldeconomie onder grote stress staat. De Covid-19 pandemie maakt het moeilijk om voorspellingen te doen. De meeste deskundigen op dit gebied zijn het er echter over eens dat de vooruitzichten voor Bitcoin gunstig zijn . De grote centrale banken zijn op ongekende schaal nieuw geld aan het creëren in een poging een ernstige wereldwijde depressie te voorkomen. Dit biedt misschien een oplossing op korte termijn. Op de lange termijn kan het echter grote gevolgen hebben voor de koopkracht van fiat valuta. Zowel de Bitcoin koers als de goudprijs zijn sinds maart 2020, na eerst een paniekreactie naar beneden, flink gestegen. Het is een duidelijke aanwijzing dat veel mensen in de huidige omstandigheden steeds minder vertrouwen krijgen in fiat valuta en vluchten in assets die niet kunnen worden bijgedrukt.