De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), denkt dat de economie van de Verenigde Staten dit jaar met 6,5 procent groeit. Dat is ruim 2 procentpunt meer dan bij een eerdere raming. De Fed verwacht dat de werkloosheid eind dit jaar naar 4,5 procent zakt. Op dit moment zit 6 procent van de beroepsbevolking van de VS zonder werk.

Volgens Jerome Powell, de baas van de Fed, is het herstel van de economie uit de coronacrisis nog verre van volledig. De vooruitzichten zijn volgens hem wel verbeterd dankzij de snelle maatregelen die het Congres eerder nam. Maar volgens Powell zal het nog enige tijd duren voordat er verdere substantiële vooruitgang wordt geboekt.

Rente blijft laag

De Fed maakte ook bekend dat het vooralsnog geen reden ziet om de rente te verhogen. Volgens de beleidsmakers zullen de huidige lage rentestanden van 0 tot 0,25 procent tot 2023 in stand blijven, ook nu de inflatie dit jaar zal oplopen naar 2,4 procent, wat boven het gewenste niveau van circa 2 procent is.

Het is de achtste keer op rij dat de Fed de rente ongemoeid laat en de beslissing was unaniem. Iets meer dan een jaar geleden zag de bankenkoepel zich genoodzaakt de rente met een vol procentpunt te laten zakken vanwege de impact van de coronacrisis. Naast het in stand houden van de rente, tornde de Fed ook niet aan zijn obligatieopkoopprogramma.

Het besluit kwam op een dag waarop de aandelenbeurzen flinke schommelingen lieten zien. De rente op obligaties schoot vooruitlopend op de aankondiging omhoog. De Fed waarschuwt dat de stijging van de inflatie dit jaar van korte duur zal zijn.

Voor volgend jaar wordt een inflatie van rond de 2 procent verwacht. Als de sterk wisselende prijzen voor voeding en brandstof buiten beschouwing worden gelaten, zal het leven in de VS dit jaar in doorsnee 2,2 procent duurder worden en dalen tot 2 procent volgend jaar.