Bron: Telegraaf

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag met winsten aan de handel begonnen. Beleggers op Wall Street zijn blij dat president Donald Trump eindelijk een “ordelijke” machtsoverdracht heeft beloofd. Op de financiële markten wordt daarnaast gehoopt dat zijn opvolger Joe Biden snel met een omvangrijk nieuw steunpakket komt om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen.

De Dow-Jonesindex stond een half uurtje na de openingsbel 0,5 procent in de plus op 30.977 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 1,2 procent tot 3791 punten en techgraadmeter Nasdaq kreeg er 1,8 procent bij op 12.970 punten.

Maandag zorgde de stijging van de rentes door de verwachting van extra economische steun nog voor koersdruk bij veel hooggewaardeerde technologieaandelen. Nu lijken beleggers zich daar weinig van aan te trekken, hoewel de rente op 10-jarig staatspapier verder is gestegen tot 1,06 procent.

Beleggers lieten zich woensdag al niet van de wijs brengen door de onlusten in Washington, waar aanhangers van Trump het Capitool hebben bestormd. Voor hen was het waardevoller dat de Democraten als winnaar uit de bus kwamen in de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in Georgia, omdat dat het voor Biden straks veel gemakkelijker maakt om zijn beleid uit te voeren.

Het economische nieuws heeft weinig impact op de stemming. Het aantal WW-aanvragen is vorige week licht gedaald tot 787.000, terwijl het tekort op de handelsbalans verder blijkt te zijn opgelopen.

De maker van elektrische auto’s Tesla steeg met nog eens 4 procent en nadert 800 dollar, na een adviesverhoging door de Canadese bank RBC.

Starbucks noteerde 0,3 procent in de plus. De bekende koffieketen heeft laten weten dat financieel directeur Patrick Grismer volgend jaar opstapt. Hij wordt opgevolgd door Rachel Ruggeri, die nu al een hoge post bij het bedrijf bekleedt.

L Brands ging daarnaast bijna 2 procent vooruit. Het bedrijf achter lingeriemerk Victoria’s Secret meldde dat de verkopen in de feestdagenperiode boven verwachting waren.

Verder heeft American Airlines (plus 1,6 procent) laten weten voorlopig geen alcohol meer te schenken op vluchten van en naar Washington. Volgens de luchtvaartmaatschappij gaat het om een voorzorgsmaatregel vanwege de onrust in de Amerikaanse hoofdstad. Ook Twitter (min 1,3 procent) en Facebook (plus 2,4 procent) kwamen in actie. Zij hebben de accounts van Trump tijdelijk afgesloten.