“Goudstandaard China vereist veel hogere goudprijs”

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Als China haar munt wil dekken met goud moet de goudkoers bijna vijftig keer zo hoog zijn als nu, namelijk $64.000 per troy ounce. Dat schrijft Bloomberg op basis van een eigen onderzoek. Voor een traditionele goudstandaard, waarin al het geld gedekt wordt door goud, is er tegen de huidige goudkoers volstrekt onvoldoende goud in de wereld. China zou in dat geval 525.000 ton goud nodig hebben, drie keer de hoeveelheid goud die wereldwijd door de jaren heen opgegraven en verzameld is.

Met een herwaardering van goud is een dekking wel mogelijk, want Bloomberg rekende door dat China bij een goudkoers van $64.000 per troy ounce genoeg heeft aan 10.000 ton goud. Dat is een haalbare doelstelling, als je bedenkt dat China de afgelopen jaren een paar duizend ton goud geïmporteerd heeft. Ook heeft de goudmijnsector van China zich in minder dan tien jaar tijd ontwikkeld tot de grootste ter wereld.

Goudgedekte yuan

Volgens Bloomberg kan China meer buitenlands kapitaal aantrekken met een goudgedekte yuan. Er wordt al langer gespeculeerd over wat China van plan is met al dat goud. Veel van het goud komt echter niet terecht bij de centrale bank, maar bij huishoudens die goud kopen als belegging of als vorm van spaargeld.

Als de centrale bank haar munt zou willen dekken door goud, dan zou ze al dat goud moeten opkopen van de eigen bevolking. Dat lijkt ons niet waarschijnlijk. De Chinese centrale bank staat met een goudreserve van 1.054,1 ton op de zesde plaats van landen met de grootste goudvoorraden, maar dit cijfer is al een aantal jaar niet meer bijgewerkt.

“Waarschijnlijk krijgen we iets dat heel anders dan een oude goudstandaard. Het wordt geen traditioneel systeem waarbij je bij een bank naar binnen loopt en je met een troy ounce goud weer naar buiten komt. Het zal iets anders en iets nieuws zijn”, zo verklaarde Kenneth Hoffman van de onderzoeksafdeling van metalen en mijnbouw van Bloomberg.

china-gold-barsGoud ondergewaardeerd?

Tot en met 1971 was goud nog het anker van het wereldwijde monetaire systeem, maar sindsdien vervult het edelmetaal geen officiële functie meer in het geldsysteem. Toch heeft het zeker niet aan glans verloren. Sinds het uitbreken van de financiële crisis voegen centrale banken immers weer goud aan hun reserves toe. Maar door de relatief lage waardering van goud kunnen centrale banken maar een fractie van hun reserves in het edelmetaal aanhouden.

In maart 2013 Yi Gang, gouverneur van de Chinese centrale bank, dat ze maar 2% van hun totale reserves in goud kunnen aanhouden, omdat de goudmarkt simpelweg te klein was. Met een herwaardering van goud naar een prijs die een factor vijftig hoger ligt is het voor centrale banken opeens wél mogelijk een groot deel van de reserves in fysiek goud aan te houden.

China kan een herwaardering afdwingen door fysiek goud te kopen tegen een veelvoud van de huidige goudkoers. Op deze manier devalueert ze niet alleen haar eigen munt, maar ook die van andere landen ten opzichte van goud.

Bent u ook van mening dat goud nog steeds sterk ondergewaardeerd is? Bij Hollandgold kunt u kiezen uit een breed assortiment van scherp geprijsde gouden munten!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo