Microsoft Corp. rapporteerde een kwartaalomzet en -winst die voor het negende kwartaal op rij de ramingen van analisten overtroffen, dankzij de groeiende vraag naar cloudcomputing. Deze keer waren beleggers niet tevreden.

De omzet in de periode eindigend op 31 maart steeg tot $41,7 miljard, zei de softwaremaker uit Redmond, Washington dinsdag in een verklaring. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde schatting van $ 41,1 miljard van analisten gepolst door Bloomberg. Toch liepen de prognoses op tot $41,9 miljard, waarbij sommige analisten en beleggers zeiden dat de recente stijgingen van het aandeel de verwachtingen boven de consensuscijfers hadden doen uitstijgen.

Microsoft aandeel verwachting

De marktkapitalisatie van de softwaregigant flirtte de voorbije dagen met $2 biljoen terwijl de aandelen de hoogte inschoten, gestimuleerd door enthousiasme voor de groeiende clouddiensten van het bedrijf en het sterkste kwartaal voor de verkoop van personal computers in meer dan twee decennia. Dat betekende dat hoewel de omzet met 19% steeg en de omzet uit de Azure cloud in dezelfde mate steeg als vorig kwartaal, sommige Microsoft-beleggers op zoek waren naar een grotere kaskraker.

“Expectation creep has set in,” schreef analist Brent Bracelin van Piper Sandler in een nota aan klanten voorafgaand aan de resultaten. “Het sentiment onder beleggers blijft over het algemeen bullish.”

Microsoft-aandelen daalden ongeveer 2,5% in de uitgebreide handel na het rapport. Het aandeel is het afgelopen jaar met meer dan 50% gestegen, omdat beleggers enthousiast blijven over Satya Nadella’s heruitvinding van de softwaremaker, die is gericht op groei in cloudgebaseerde software en diensten.

Microsofts Azure, dat internetgebaseerde computerdiensten verkoopt aan bedrijven, zag zijn omzet met 50% stijgen, wat evenveel is als de winst die in het vorige kwartaal werd geboekt. Hoewel Azure gestaag is gegroeid, ondervindt het bedrijf hevige concurrentie van Amazon.com Inc, de dominante clouddienst, en Google om grote deals binnen te halen. Een wereldwijd tekort aan halfgeleiders heeft ook de verkoop van Xbox-consoles beperkt na de release van een nieuwe machine eind vorig jaar.

Microsoft aandelen nieuws

“Microsoft-aandelen hebben een grote run gemaakt en worden verhandeld tegen verhoogde multiples op basis van alle belangrijke waarderingsmaatstaven,” zei Daniel Morgan, senior portefeuillemanager bij Synovus Trust Co.

De netto-inkomsten in de afgelopen periode bedroegen $15,5 miljard, of $2,03 per aandeel, aldus Microsoft. Analisten hadden $1,78 voorspeld. De resultaten omvatten een belastingvoordeel in verband met een beslissing van het Hooggerechtshof in India. De omzetstijging was het 15e kwartaal op rij van dubbelcijferige groei, en het bedrijf heeft de verwachtingen van analisten voor inkomsten en winst in elke periode overtroffen sinds het derde kwartaal van fiscaal 2019, volgens gegevens van Bloomberg.

De commerciële cloudomzet in het fiscale derde kwartaal steeg met 33% tot 17,7 miljard dollar, aldus Microsoft. De brutomarge in dat segment verbreedde 3 procentpunten tot 70%, voornamelijk als gevolg van een boekhoudkundige wijziging, zei het bedrijf in een dia geplaatst op zijn website. Microsoft zei dat de inkomsten in de Intelligent Cloud unit stegen tot 15,1 miljard dollar.

De pandemie zorgde ervoor dat sommige bedrijven sneller overstapten naar de cloud en versnelde upgrades van op internet gebaseerde samenwerkingssoftware, zoals Microsofts Office-suite en Teams. De omzet van de divisie Productiviteit en bedrijfsprocessen bedroeg 13,6 miljard dollar, een sprong van 15%.

Microsoft zag de klantentrouw aan zijn clouddiensten toenemen met langere en uitgebreidere Azure implementaties en Office cloudklanten die seatlicenties toevoegden voor meer gebruikers, zei Chief Financial Officer Amy Hood in een interview.

“We voegen stoelen toe, we verkopen extra producten en je ziet dat meer workloads in de loop van de tijd worden gecommitteerd aan Azure”, zei ze. “Het is een goed teken van toewijding aan het algemene platform van de Microsoft-cloud.”

Wat is de verwachte Microsoft koers?

De omzet van de eenheid More Personal Computing steeg met 19% tot 13 miljard dollar. De verkoop van pc’s, ooit een rem op de resultaten van Microsoft, is aangetrokken nu kopers hun uitrusting voor school en werk upgraden, vooral in vergelijking met de periode van het jaar voordien, toen de pandemie de productie en de aankopen drukte. Volgens Gartner Inc. is de totale verkoop van PC’s in het afgelopen kwartaal met 32% gestegen.

Toch zorgt een wereldwijd tekort aan chips voor beperkingen in de beschikbaarheid van PC’s, zei Hood, en beperkt het Microsoft’s vermogen om genoeg van de nieuwe Xbox console modellen te bouwen die in november zijn geïntroduceerd. Hoewel de verkoop van Xbox-hardware in de afgelopen periode met 232% is gestegen, blijft de voorraad van die machines krap, en dat zal in het juni-kwartaal zo blijven, aldus Hood.

Het bedrijf rapporteerde 6 miljard dollar aan kapitaaluitgaven, grotendeels voor de uitbreiding van cloud-datacenters. Het bedrijf zal in het kwartaal dat eindigt op 30 juni een nog groter bedrag uitgeven, voorspelde Hood. De omzet van Intelligent Cloud zal in dat kwartaal oplopen tot 16,45 miljard dollar, vertelde ze analisten, terwijl de omzet van productiviteitssoftware tussen 13,8 en 14,05 miljard dollar zal liggen. De omzet van Personal Computing zal oplopen tot 14 miljard dollar, maar de omzet van gaming content en services zal dalen ten opzichte van het vorige kwartaal, toen de vraag naar videogames toenam door de pandemische lockdowns.