AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen vonden donderdag de weg omhoog na een aarzelend begin van de handel. Berichten over een brexitakkoord tussen Brussel en Londen zorgden voor opluchting onder beleggers. Op het Damrak viel het kwartaalbericht van Unilever in goede aarde. Flow Traders en Sligro gingen onderuit na tegenvallende resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 579,47 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 858,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 1 procent. Londen steeg 0,6 procent. De onderhandelaars van de EU en Groot-Brittannië hebben volgens de Britse premier Boris Johnson een principeakkoord gesloten over de brexit.

Unilever (plus 1 procent) behoorde tot de koplopers in de AEX. Het levensmiddelenconcern heeft in het derde kwartaal zijn eigen groeiverwachting niet gehaald. In de eerste twee kwartalen van 2019 lukte dat nog wel. Topman Alan Jope belooft dat het concern de komende tijd orde op zaken zal stellen en houdt vast aan de doelstellingen voor het hele jaar. De Zwitserse concurrent Nestlé, die ook met cijfers kwam, verloor 1 procent.

Sligro keldert

In de MidKap sloot Flow Traders de rij met een min van 4,6 procent. De beursintermediair profiteerde afgelopen kwartaal van een toegenomen handelsactiviteit, maar in Noord- en Zuid-Amerika gingen de handelsinkomsten opnieuw stevig omlaag. Sligro kelderde 11 procent bij de kleinere bedrijven, na tegenvallende resultaten van het groothandelsbedrijf.

Ericsson dikte 7 procent aan in Stockholm. De Zweedse producent van netwerkapparatuur verhoogde zijn omzetverwachting. Tele2 won 5 procent. Het Zweedse telecomconcern ligt op koers voor het behalen van zijn jaardoelstellingen. In Oslo viel het kwartaalbericht van bodemonderzoeker PGS (plus 13 procent) in de smaak. Concurrent Fugro won 5 procent in Amsterdam.

Koersen

Pernod Ricard zakte 3,5 procent in Parijs. De Franse drankenproducent kampte afgelopen kwartaal met een afnemende vraag in Azië. In Zürich raakte softwarebedrijf Temenos 17 procent kwijt na een tegenvallend handelsbericht.

De euro was 1,1098 dollar waard, tegen 1,1066 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 52,81 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 58,96 dollar per vat.