Banken zijn terug in de gunst van de belegger

Als er een ding opvalt bij de cijferregen over het 2de kwartaal, dan zijn het wel de mooie prestaties van veel Amerikaanse banken. Het zijn feitelijk de uitblinkers van dit kwartaal. Een tweede zaak die opvalt, is de beloning die banken krijgen voor hun mooie uitkomsten. De koers van een instelling als Goldman Sachs is dit jaar al 30% gestegen en die van internetbank Charles Schwab is zelfs met meer dan 50% de lucht in gegaan.

Toestroom

Banken zijn terug in de gunst van de wereldwijde belegger. Die is tot de conclusie gekomen, dat de vooruitzichten van de Amerikaanse economie verhoudingsgewijs gunstig zijn. Binnen de mogelijkheden die de brede markt aldaar biedt, kiest hij bij voorkeur voor financiële instellingen. De cijfers bewijzen zijn voorkeur. Een indextracker als de XLF Exchange Traded Fund heeft dit jaar een toestroom van nieuw geld gezien ter waarde van $ 5,1 miljard. Sinds mei van dit jaar bedroeg de instroom alleen al $ 4 miljard.

Koers

Blijkbaar verwachten beleggers, dat ondanks de sterke koersstijging er nog meer in het vat zit. Die verwachting wordt door veel insiders gedeeld. Die wijzen op de diversiteit binnen de financiële sector in de VS. Een veelheid aan grote en kleine banken, verzekeraars en verschillende beurzen moeten het mogelijk maken, dat de sector ook in de komende kwartalen gaat uitblinken als het om groei van omzet en winst gaat.

Rendement

De sector als geheel kan nog een tijdje voordeel genieten van aantrekkelijke waarderingen. Financiële instellingen zijn nog steeds relatief goedkoop. Daarnaast zullen de grote banken zullen vooral  profiteren van de verwachte snelle toename van de groei van de overnameactiviteiten in de VS. De sector als geheel geniet van een gunstige renteontwikkeling waardoor het rendement op kredieten verbetert. Er is hier wel een kink in de kabel mogelijk. Als de lange rente te snel oploopt, zal de vergoeding voor een hypotheek wellicht te snel oplopen, waardoor de vraag kan gaan afnemen. Los van dit alles biedt de sector de belegger in veel gevallen een aantrekkelijk rendement.

Vacuüm

Banken in de VS profiteren bovendien van een nieuwe trend in de VS. Traditiegetrouw gaat 75% van de kredietverlening aan bedrijven buiten de sector om. Sommige niet-bancaire kredietverleners trekken zich echter terug en daarom is er een soort vacuüm ontstaan. Banken springen nu in dat gat. Ook dat verhoogt de winstgevendheid.

Krimpen

Europese banken zijn nog lang niet zover als hun Amerikaanse collega’s. Veel banken worstelen nog met de naweeën van de crisis. Veel banken in Frankrijk en Duitsland gaan nog steeds gebukt onder de uitstaande leningen aan de perifere landen. Nagenoeg alle Europese banken kampen met gezwollen balansen in verhouding tot hun vermogen. Dat aanpassingsproces is nog in volle gang. Nog steeds gaan veel onderdelen in de verkoop om de balansen te krimpen. De meest recente voorbeelden zijn Deutsche Bank en Barclays Bank.

Banken zullen eerst door deze zure appel van aanpassingen heen moeten voordat ze dezelfde weg als de collega’s in de VS kunnen opgaan. Een verbetering van de winst is echter ook afhankelijk van de verbetering van het economisch klimaat en ook dat laat te wensen over. Ja, banken in Europa zijn goedkoop, maar dat is niet ten onrechte. De belegger moet dat goed voor ogen houden!

Cor Wijtvliet

>> Wilt u de dagelijkse column van Cor Wijtvliet zonder een dag vertraging ontvangen? Klik hier om u aan te melden voor de gratis Wijtvliets Investment Insider nieuwsbrief! <<

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders