Update #2: Levertijden voor goud en zilver

Bron: Frank Knopers/ Holland Gold

We gaan u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals reeds besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

Smelterijen

Door een toegenomen vraag naar munten en baren zijn ook de levertijden bij onze leveranciers toegenomen. Op dit vlak kunnen we positieve ontwikkelingen melden. Zo zijn de grote smelterijen in Zwitserland in gesprek met lokale autoriteiten over het opnieuw opstarten van de productie. Ruim een week geleden moesten verschillende smelterijen daar de productie stilleggen in verband met het coronavirus.

Deze smelterijen zijn een belangrijkste schakel in de wereldwijde goudmarkt, omdat ze grote volumes goud raffineren en omsmelten. Ze smelten niet alleen de grote 400 troy ounce goudstaven om naar kleinere goudbaren, ook verwerken ze sloopgoud en onzuiver goud uit de goudmijnen. Als deze smelterijen weer in bedrijf gaan kan dat de druk op de goudmarkt aanzienlijk verlichten.

Hogere premies

Door de toegenomen vraag naar munten en baren zijn de levertijden aanzienlijk toegenomen. Daardoor zijn ook de premies wat opgelopen, al zien we hier grote verschillen. Wilt u het edelmetaal snel in huis hebben, dan betaalt u daar een veel hogere premie voor dan wanneer u bereid bent langer op uw bestelling te wachten. Wij verwachten dat smelterijen en munthuizen hun productie zullen opschroeven en dat daarmee de krapte in de markt op termijn zal afnemen. Daardoor zullen ook de premies op munten en baren op termijn weer afnemen. We zien vooralsnog geen reden om een veel hogere premie te betalen voor uw edelmetalen.

Welke levertijden verwachten we?

Goudbaren
De goudbaren die wij verkopen worden geproduceerd door smelterijen in Duitsland. Door een sterk toegenomen vraag zijn hier lange levertijden ontstaan. U kunt inmiddels wel weer goudbaren bij ons bestellen, maar de verwachte levertijd bedraagt dan wel 6 tot 8 weken.

Gouden munten
Gouden munten zijn afkomstig van munthuizen in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Oostenrijk en Australië. De levertijden voor deze producten zijn afhankelijk van de productiecapaciteit van de munthuizen en de beschikbaarheid van transportcapaciteit. Door de enorme vraag kunt u op dit moment geen gouden munten bij ons bestellen. Heeft u recent een bestelling geplaatst voor gouden munten? Houdt dan rekening met een levertijd van 4 tot 8 weken.

Zilverbaren
Zilverbaren worden door de btw van 21% minder vaak verkocht. U kunt deze baren wel bestellen, de levertijd bedraagt dan ongeveer 4 tot 6 weken. Zilver in combinatie met opslag in Zwitserland is beter verkrijgbaar, vooral de zilverbaren van 1.000 troy ounce. Deze baren kunnen binnen 2 tot 3 weken voor u aankopen.

Zilveren munten
Ook de vraag naar zilveren munten is de laatste tijd enorm gestegen. We hebben deze week een nieuwe lading zilveren munten uit diverse jaartallen binnen gekregen. Deze munten zijn direct leverbaar, zo lang de voorraad strekt. Voor nieuwe munten en alle andere zilveren munten uit ons assortiment verwachten we een levertijd van 8 tot 12 weken.

Edelmetalen verkopen?

Wilt u uw edelmetalen verkopen? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op voor een aantrekkelijk aanbod.

Aanvullende informatie

In onze vorige update maakten we nog een onderscheid tussen bestellingen die geplaatst zijn voor en na 15 maart. Bestelling voor die datum zijn inmiddels uitgeleverd of worden op korte termijn geleverd. Voor nieuwe bestellingen gelden de levertijden zoals hierboven vermeld staan. We nemen nog steeds geen orders voor platina en palladium aan. Openstaande orders worden uiteraard uitgeleverd, maar ook hiervoor gelden langere levertijden dan normaal.

Tot slot willen we u bij deze informeren over het feit dat onze bezorgdienst Mikropakket de komende tijd niet meer op zaterdag bezorgt. Dit vanwege maatregelen tegen het coronavirus. Daardoor is bezorging op zaterdag momenteel niet mogelijk.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *