Bitcoin inmiddels meer dan 400 keer ‘dood’ verklaard

Terwijl de prijs van Bitcoin (BTC) een scherpe duik nam naar “pre-Elon Musk” niveaus van $30.000, kozen de media voor een weinig verrassende benadering van de marktbrede crash door Bitcoin ‘dood’ te verklaren. 

Het einde van Bitcoin is reeds meer dan 400 keer aangekondigd in de afgelopen 12 jaar, aldus het Bitcoin Obituaries archief. Er zijn 414 overlijdensberichten voor Bitcoin sinds de oprichting in 2010, en de ‘post-mortem’ beoordelingen van Bitcoin van gisteren worden nog steeds toegevoegd. De ‘rouwadvertenties’ variëren van het noemen van BTC als het grootste Ponzi scheme in de geschiedenis tot het vergelijken van bitcoin met Monopoly geld.

Het eerste jaar van crypto, toen de Bitcoinprijs $0,23 was, laat slechts één advertentie zien waarin wordt uitgelegd waarom Bitcoin geen valuta kan zijn. Méér dan een kwart van de andere berichten heeft betrekking op de 2017 Bitcoin bull run en de enorme crash daarna.

Terwijl de negatieve verhalen over Bitcoin vooral arriveren in tijden van prijs crashes, blijkt uit de gegevens van Bitcoin overlijdensberichten dat het niet ongebruikelijk is om een artikel te hebben waarin de grootste cryptocurrency wordt begraven terwijl de markt nog steeds groeit. De volatiliteit van de prijs, het nog steeds onopgeloste mysterie van de bedenker Satoshi Nakamoto en de gedecentraliseerde structuur die gebruik in illegale transacties mogelijk maakt, maken Bitcoin een gemakkelijk doelwit voor sensationele krantenkoppen. 

De koersdip van deze week leidde ook tot apocalyptische krantenkoppen van een groot aantal media. De cryptocurrency marktkapitalisatie verloor meer dan $350 miljard in de nacht, en altcoins zagen een prijsdip van 15% tot 30% gedurende de dag. Sommige grote crypto handelsplatformen zoals Coinbase, Binance en Gemini ondervonden enige downtime als gevolg van de ongewone marktactiviteit.

Ondanks de crash zijn sommige experts ervan overtuigd dat de markt terug zal stuiteren. Gisteren organiseerde Cointelegraph een live stream om de situatie van de markt te analyseren.