Bitcoin mag dan de koning van de cryptocurrencies zijn, maar wordt geconfronteerd met een milieuramp vanwege de energie-intensieve technologie die eraan ten grondslag ligt.

Een nieuwe crypto, chia genaamd, zegt dat het een milieuvriendelijk alternatief is.
Zoals de meeste digitale munten, draait chia op een gedecentraliseerd grootboeksysteem bekend als blockchain. Maar in tegenstelling tot bitcoin, beweert chia, dat werd opgericht door de uitvinder van BitTorrent, dat het een veel kleinere ecologische voetafdruk heeft met zijn mijnbouwproces voor het verifiëren en registreren van transacties.
Chia registreerde zijn eerste transacties deze week, en voegde zich bij een overvolle crypto scene in een tijd van uitzinnige belangstelling van beleggers voor alternatieve digitale activa.

Wat is chia?

Het Chia Network creëerde de munt in 2017 met een focus op de milieu-implicaties van digitale valuta “mining” – het zeer gespecialiseerde, energie-intensieve computerproces dat nieuwe munten creëert door complexe vergelijkingen op te lossen.
Het belangrijkste verschil tussen chia en andere crypto’s, volgens de oprichters, is de “proofs of space and time” methode om transacties te verifiëren die ongebruikte schijfruimte op de harde schijven van gebruikers gebruikt en energie-efficiënter is dan bitcoin’s “proof of work” model.

Het Chia Network is opgericht door Bram Cohen, die ook het peer-to-peer file-shairing systeem BitTorrent heeft uitgevonden, en heeft al steun gekregen van prominente investeerders zoals Andreessen Horowitz en Naval Ravikant.

Hoe werkt het proces?

Elke cryptocurrency heeft zijn eigen methode om transacties te verifiëren, meestal door gebruik te maken van de collectieve computerkracht van miners, die worden betaald voor hun hulp in cryptocurrency. Het mijnbouwproces van Chia, dat het Chia Netwerk “farming” noemt, vertrouwt in plaats daarvan op het gebruik van lege computeropslagruimte.
Chia’s “bewijs van ruimte en tijd” proces stelt netwerkdeelnemers in staat om aan te tonen dat ze gedurende een bepaalde periode fysiek gegevens hebben opgeslagen, aldus Coin Market Cap.

Dit lijkt niet op het mijnbouwproces van cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld ethereum. In zijn huidige iteratie gebruikt ethereum proof-of-work, wat een enorme hoeveelheid computerkracht vereist om de gedecentraliseerde munt te oogsten en te delven. Het voorgestelde ethereum 2.0 zou echter een proof-of-stake model gebruiken, dat naar verluidt energiezuiniger is.

Een deel van de aantrekkingskracht van cryptocurrencies is dat mensen geld kunnen versturen of ontvangen zonder tussenkomst van traditionele banken of overheidsinstanties, in tegenstelling tot een fiatvaluta die door een centrale bank wordt gecontroleerd. Alle transacties worden geverifieerd en geregistreerd door enorme netwerken van computers, met behulp van een database die blockchain wordt genoemd. Typisch voor dat proces is dat er een enorme hoeveelheid elektriciteit nodig is om die computers van stroom te voorzien – sommige schattingen stellen de kooldioxide-uitstoot van bitcoin-mijnbouw gelijk aan die van Nieuw-Zeeland.

Cohen vertelde CNN Business dat hij hoopt om chia binnenkort genoteerd te hebben op crypto beurzen, waaronder Coinbase, de digitale valuta beurs die in april naar de beurs ging.

Klaar om te ‘boeren’?

Chia is bedoeld om toegankelijk te zijn.
“We hebben onze software ontworpen met de bedoeling dat het bruikbaar is voor iedereen die het internet kan gebruiken,” vertelde Cohen aan CNN Business. Omdat ‘boeren’ geen enorme hoeveelheden stroom vereist, kan het volgens Cohen “in een normaal appartement worden gedaan.”
Het Chia Network heeft een blockchain transactieplatform genaamd Mainnet, dat kan worden gedownload op de website van het netwerk, chia.net. Om te beginnen met boeren, moet je het programma downloaden op je computer en een bepaalde hoeveelheid ruimte toewijzen aan het netwerk via de gebruikersinterface.

“Het gaat om volledig normale hardware in plaats van super aangepaste en dure spullen,” zei Cohen. “De meeste mensen hebben al een bepaalde hoeveelheid ongebruikte opslagruimte waar ze het mee kunnen doen.”

En omdat ‘farming’ niet veel energie verbruikt, kun je je laptop opstarten en aan de slag gaan. Sommige andere cryptocurrency mijnbouwprocessen vereisen echter complexe machines en zullen je elektriciteitsrekening de hoogte in jagen.
Bitcoin-mijnwerkers moeten hun machines 24/7 laten draaien “om de beste kansen te hebben om de investering terug te verdienen en de winstgevendheid te maximaliseren,” vertelde Alex de Vries, econoom op het gebied van digitale valuta, aan CNN Business.

Zal het energie besparen?

Het chia “farming” proces is een groener mijnbouw alternatief, maar het vereist nog steeds elektriciteit.

Als het op crypto’s aankomt, is “milieuvriendelijk” een “relatief begrip”, zei Nick Spanos, CEO van Blockchain Technologies Corp, een softwarebedrijf. Computers hebben stroom nodig om te werken, en natuurlijke hulpbronnen worden gebruikt om harde schijven te bouwen, “op dezelfde manier dat elektrische voertuigen en windmolens nog steeds te veel hulpbronnen vereisen om echt milieuvriendelijk te zijn.”

“Plotting,” het proces van het creëren van bestanden die later worden geoogst als onderdeel van het farming proces, gebruikt nog steeds computer harde schijf ruimte en CPU kracht, maar het vereist aanzienlijk minder energie dan wat nodig is voor het mining proces voor andere proof-of-work cryptocurrencies.