Hunter S. Thompson schreef ooit: “Er is niets ter wereld dat hulpelozer en onverantwoordelijker en verdorvener is dan een man in de diepte van een eetbui met ether.” Hij verwees naar de bedwelmende drug, niet naar de cryptocurrency. Maar ethereumbeleggers kunnen ook redenen hebben voor angst en afkeer.

De op een na waardevolste cryptocurrency ter wereld is in 2021 nog meer gestegen dan bitcoin (XBT) dankzij de niet-fungibele tokenmanie en de toegenomen adoptie van ethereum – kortweg ether.
Etherprijzen schommelen nu rond de $3.400, een winst van meer dan 350% dit jaar. Ter vergelijking: de prijzen van Bitcoin zijn slechts met 90% gestegen. Alleen al in de afgelopen week is ether maar liefst 30% gestegen, terwijl bitcoin vlak is gebleven. Dat heeft enige bezorgdheid gewekt dat ether te ver en te snel is gestegen, net zoals bitcoin dat deed in 2017 voordat het spectaculair kelderde in 2018.

Ethereum nieuws; De 27-jarige bedenker van Ethereum is nu miljardair


Dus waarom heeft ethereum, dat nu een gecombineerde marktwaarde van bijna $ 400 miljard heeft voor al zijn munten in omloop, de laatste tijd een vlucht genomen?

Ether is de belangrijkste valuta die wordt gebruikt om niet-fungibele tokens, of NFT’s, te kopen, de digitale activa die steeds populairder zijn geworden in de wereld van kunst- en sportverzamelobjecten.
“Waarom is er op dit moment zoveel interesse in ether? Met de explosie van NFT’s zien mensen alternatieven voor bitcoin zoals ether als een echt nut. Het is niet alleen een opslagplaats van waarde, het digitale goud dat bitcoin is,” zei John Wu, president van Ava Labs, een ethereum-compatibel blockchainbedrijf.
Wu voegde eraan toe dat ether ook een impuls krijgt dankzij twee andere, meer technische ontwikkelingen.
Coinbase, de gigantische crypto-broker die onlangs naar de beurs ging, ondersteunt nu transacties voor Tether en USD Coin, twee zogenaamde stablecoins die gekoppeld zijn aan de dollar. Elk van hen is compatibel met ethereum digitale portemonnees.

Ether heeft ook net een harde vork ondergaan – in wezen een upgrade van het ethereum blockchain netwerk dat zal helpen de transactiesnelheden te verhogen. Ether wordt, net als bitcoin, mainstream Maar de opkomst van ether gaat verder dan technische redenen.
“Er is een echte, fundamentele en aanhoudende verschuiving in de vraag aan de gang op dit moment,” zei Jeff Dorman, chief investment officer bij Arca, in een blogpost deze week.
Hij zei dat tot voor kort nieuwe cryptocurrency-investeerders alleen om bitcoin gaven. Toen begonnen ze interesse te tonen in andere cryptocurrencies, met name ethereum, als een manier om hun holdings te diversifiëren.

Meer crypto nieuws

“Ethereum is nu de Rubicon overgestoken naar de mainstream, en ondanks de moeilijkheid om het te begrijpen, vinden beleggers van alle soorten redenen om ETH toe te voegen aan hun portefeuilles,” schreef Dorman.
S&P Dow Jones Indices heeft cryptocurrencies ook gevalideerd. De indexprovider achter de Dow en S&P 500, zei dinsdag dat het een bitcoin-index, ethereum-index en cryptocurrency megacap-index lanceert.
“Traditionele financiële markten en digitale activa zijn niet langer elkaar uitsluitende markten”, zei Peter Roffman, wereldwijd hoofd van innovatie en strategie bij S&P Dow Jones Indices, in een persbericht.

Beleggers kunnen ook massaal naar ethereum en andere cryptocurrencies grijpen omdat er toenemende bezorgdheid is over inflatie die aan de horizon opdoemt naarmate de wereldeconomie en de Amerikaanse banenmarkt opwarmen.
Dek je in tegen centrale banken die meer geld drukken
Ether maakt deel uit van de zogenaamde decentralized finance, of DeFi revolutie die financiële producten aanbiedt die niet afhankelijk zijn van centrale banken.
“Nu de inflatie toeneemt, zijn DeFi-producten op ethereum de perfecte manier voor mensen om de onzekerheid te bestrijden die wordt gecreëerd door het drukken van geld door centrale banken en verschillende aanbodschokken,” zei Sergey Nazarov, mede-oprichter van Chainlink, in een e-mail aan CNN Business.

Dat gezegd hebbende, moeten beleggers waarschijnlijk voorzichtig zijn. Ether’s stijging is zo scherp en plotseling dat men niet anders kan dan een uiteindelijke terugval verwachten, zoals Bitcoin had in 2018 nadat het eerst een enorme stijging had doorgemaakt.
Maar Tally Greenberg, hoofd van business development bij Allnodes, een cryptocurency hosting provider, zei dat ze niet bang is dat ether hetzelfde lot zal ondergaan.
“Ik ben er niet zeker van dat ether zo’n grote dip zal krijgen,” zei ze. “Ja, zijn prijs kan schommelen. Maar ethereum heeft misschien nog wel meer potentieel dan bitcoin.”