El Salvador neemt wetsvoorstel om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken aan

Het wetsvoorstel van de president van El Salvador om Bitcoin (BTC) wettig betaalmiddel te maken in El Salvador is net voor 6 uur UTC met een meerderheid door het congres gekomen. President Nayib Bukele zei dat hij de historische wet later vanavond of morgenochtend zou ondertekenen. 

Bukele zei ook dat het accepteren van Bitcoin verplicht zal worden voor alle bedrijven. “Ze moeten het volgens de wet accepteren,” zei hij over handelaren in het land. “In het geval van El Salvador wordt Bitcoin een wettig betaalmiddel, net als de Amerikaanse dollar.”  

De regering zal ook een officiële Bitcoin-portemonnee uitbrengen (dit zal overigens niet verplicht worden) en is van plan om 150 miljoen dollar aan Bitcoin-equivalenten te bewaren in een trustfonds bij haar ontwikkelingsbank om de risico’s van handelaren op zich te nemen. Ook zal permanente residentie beschikbaar zijn voor degenen die 3 BTC investeren in El Salvador. 

Op de vraag of het land Bitcoin in zijn reserve zal opnemen, zei hij dat er geen onmiddellijke plannen waren: “Ik weet niet of dit zich heel snel ontwikkelt. We sluiten niet uit dat we in de nabije toekomst Bitcoin in onze reserves zullen hebben.” De president zei verder dat hij nog niet aan Bitcoin-mijnbouw heeft gedacht, maar positief stond tegenover het idee van Bitcoin-mijnbouw op hernieuwbare energie.

Het nieuwe wetsvoorstel

In het wetsvoorstel valt te lezen dat “het doel van de nieuwe wet is om Bitcoin te reguleren als onbeperkt wettig betaalmiddel met bevrijdende kracht, onbeperkt in elke transactie, en op elke titel die publieke of private natuurlijke of rechtspersonen vereisen uit te voeren.” 

Het wetsvoorstel bevat ook een lijst met interessante voorstellen, zoals nul vermogenswinstbelasting op BTC en belastingbetalingen toegestaan in BTC. Volgens het wetsvoorstel zal de staat zorgen voor de infrastructuur die Bitcoin-gebruikers in staat stelt om BTC indien nodig onmiddellijk om te zetten in de Amerikaanse dollar. Bovendien zal de staat zorgen voor “opleiding en mechanismen” om burgers te helpen die niet vertrouwd zijn met Bitcoin – aangezien velen zullen moeten leren hoe ze het digitale activum moeten gebruiken.

Bukele’s progressieve crypto-stap heeft het enthousiasme aangewakkerd van een aantal politici in Latijns-Amerika in onder andere Paraguay, Mexico en Panama waar nu ook een plannen zijn om stappen te gaan zetten in de crypto-wereld.