Goldman Sachs-analisten zijn verdeeld over de vraag of Bitcoin een ‘belegbare activaklasse’ is

Wall Street-investeringsbank Goldman Sachs heeft opnieuw een ommezwaai gemaakt in zijn standpunt ten opzichte van Bitcoin en lijkt te worstelen om de investeringsstatus van het actief te definiëren. In een rapport dat eerder deze week werd gepubliceerd wordt beweerd dat cryptocurrency’s geen “levensvatbare investering” zijn. Het rapport, getiteld “Digital Assets: Beauty Is Not in the Eye of the Beholder”, concludeert dat Bitcoin geen “lange termijn opslag van waarde of een belegbare activaklasse” is.


Dit is in tegenspraak met hun rapport van 21 mei getiteld “Crypto: A New Asset Class?”, dat overwegend positief was over het idee en waarin zelfs Matthew McDermot, global head of digital assets bij Goldman Sachs, zei: “Bitcoin wordt nu beschouwd als een belegbaar activum’. Dat was op zijn beurt een afwijzing van een andere presentatie van Goldman Sachs vorig jaar, waar verschillende analisten van de bank vijf redenen gaven dat Bitcoin geen activaklasse was die geschikt was om in te beleggen.

In het nieuwe rapport stelde de Investment Strategy Group van de bank dat het op safe wilde spelen met betrekking tot cryptocurrency. “We hebben afgezien van het herhalen van de positieve en negatieve hype die dit ecosysteem omringt, omdat we niet willen dat klanten worden gewiegd, zelfs meegesleept door een kakofonie van beweringen, waarvan er vele ongefundeerd zijn,” aldus het rapport.

Het stelde verder dat Bitcoin geen “digitaal goud” was: “Het argument dat Bitcoin en cryptocurrencies een digitale versie van goud zijn, verleent geen waarde aan Bitcoin en andere cryptocurrencies, omdat goud zelf geen consistente of betrouwbare opslagplaats van waarde is.”

Het rapport suggereerde ook dat blockchains zelf onbetrouwbaar zijn, met de conclusie dat cryptocurrencies en blockchain-technologie gebouwd zijn op lagen van vertrouwen die kunnen worden uitgehold. “Na het analyseren van verschillende waarderings methodologieën en het toepassen van ons multi-factor strategisch asset allocatiemodel, hebben we geconcludeerd dat cryptocurrencies geen levensvatbare investering zijn voor de gediversifieerde portefeuilles van onze klanten,” aldus het rapport. 

Het is dus duidelijk dat er binnen de bank verdeeldheid heerst over haar benadering van cryptocurrency.