Hongarije plant Bitcoin-belastingverlaging als onderdeel van economisch herstelprogramma

Cryptocurrency-investeerders in Hongarije zouden zeer binnenkort een groot belastingvoordeel kunnen krijgen, omdat wetgevers proberen het Centraal-Europese land concurrerender te maken in de nasleep van de COVID-19-pandemie. Wetgevers zijn naar verluidt van plan om de belastingen op Bitcoin-winsten te halveren. Dit zal mogelijk al in 2022 gebeuren.

In een video die dinsdag op Facebook verscheen, schetste minister van Financiën Mihály Varga het stimuleringsprogramma van de regering tot 2022. Als onderdeel van de hulpverlening na COVID-19 overwegen de wetgevers om de belasting op de handel in cryptocurrency’s te verlagen van het huidige tarief van 30,5% naar 15% van het inkomen. Een dergelijke stap zou van Hongarije een veel concurrerendere jurisdictie maken met betrekking tot vermogenswinstbelasting op basis van crypto’s.

De regelgeving voor cryptocurrency’s is onderontwikkeld in Hongarije, hoewel het kopen en verkopen van digitale activa vanuit het oogpunt van belastingheffing wordt geclassificeerd als “andere inkomsten”.

Na een sterke stijging tijdens de hoogtepunten van de bullmarkt van 2017, blijft de handel in cryptocurrency’s in Hongarije vrij bescheiden in vergelijking met andere landen. Sinds begin 2021 is er echter een duidelijke opleving te zien.

Hongarije is betrokken geweest bij voorbereidende besprekingen rond een centrale bank digitale valuta, of CBDC. In augustus 2020 nam een vertegenwoordiger van de Hongaarse Nationale Bank deel aan een rondetafelgesprek met collega’s van de Zwitserse Nationale Bank, de Bank of England en anderen om de mogelijke invoering van CBDC’s in de toekomst te bespreken.