Langzaamaan verliezen Tesla en MicroStrategy de glans van Bitcoin

Het opdrijven van de prijs van Bitcoin (BTC) in de loop van eind 2020 en begin 2021 is deels veroorzaakt door de spraakmakende muntenaankopen van bedrijfsentiteiten zoals MicroStrategy en Tesla. Een domino-effect werd teweeggebracht op de aandelenkoersen van Tesla en MicroStrategy door het toewijzen van miljarden dollars aan Bitcoin aan hun balans.

Vanaf het moment dat hun CEO’s begonnen met het stapelen van sats en het plaatsen van cryptomemes, waren beide onderhevig aan pumps van respectievelijk 340% en 808%. Echter, de gloed die geboden werd door de headline-pakkende Bitcoin-aankopen van Tesla en MicroStrategy, bleek van korte duur te zijn. Zo verloor MicroStrategy waarde op weg naar een verlies van 64%.

Nadat de aandelenkoersen van beide aandelen begin februari een piek bereikten. En na een verlies van 36% in de afgelopen drie en een halve maand beleefde Tesla de ergste verliezende reeks in drie jaar. Maandag waren Tesla-aandelen $ 580 waard, een daling vergeleken met het hoogste punt in februari van $ 880. De aandelen van MicroStrategy $ 448 waren waard, een daling vergeleken met het hoogste punt in februari van $ 1.272.

Voordat de eerste Bitcoin-aankoop in augustus 2020 werd gedaan was MicroStrategy, ter vergelijking, geprijsd op $ 140. Toen CEO Elon Musk serieus begon te tweeten met Bitcoin en Dogecoin (DOGE) memes, waren Tesla-aandelen midden 2020 ongeveer $ 200 waard. Te midden van deze voorraadverliezen blijft de stijging van Bitcoin aanhouden.

Dit zou kunnen betekenen dat traditionele beleggers minder bereid waren om te gokken op het aanhoudende succes van Bitcoin dan degenen in de crypto-ruimte. Voordat het zijn recente piek van $ 65.000 bereikte, klom Bitcoin nog twee maanden in waarde. Daarna stortte Bitcoin summier in, en boekte uiteindelijk een verlies van 52% voordat het een sterke opleving kreeg.

Tesla en MicroStrategy hebben gefaald om hun winst uit hun blootstelling aan Bitcoin te behouden. Bovendien heeft Musk het vermogen niet om markten te verplaatsen zoals hij dat vroeger deed. Hieruit valt te halen dat het een teken zou kunnen zijn dat de crypto-ruimte immuun wordt voor dergelijke zakelijke inmenging. Of dat het gewicht van de huidige marktcrash te veel is dat zelfs de invloed van Musk het niet kan omkeren.

Vitalik Buterin, Ethereum-mede-bedenker, suggereerde onlangs ook door te stellen dat de invloed van mensen zoals Musk na verloop van tijd zou afnemen. Buterin zei van mening te zijn dat de markten het echt zullen leren. En dat Elon deze invloed niet voor altijd zal hebben, aldus Buterin.