Miljoen mensen verkoopt hun Bitcoin, ‘hodlers’ houden echter vast

Terwijl nieuwkomers op de Bitcoin (BTC) markt overgaan tot paniekverkopen met verlies, heeft de recente marktdaling de langetermijn BTC-houder nog geen angst aangejaagd. De verkopen, die hoogstwaarschijnlijk een reactie zijn op hints van Elon Musk dat Tesla misschien binnenkort haar BTC-stock gaat verkopen, deden de Bitcoin-prijzen tuimelen naar hun laagste niveau in 20 weken toen de markten maandag steun vonden in de buurt van $42.000.

Volgens on-chain analytics provider Glassnode zagen ze nieuwkomers zich voornamelijk met verlies uit hun posities terugtrekken, terwijl lange-termijn ‘hodlers’ zich staande hielden.

Glassnode merkte op dat Bitcoin’s aangepaste Spent Output Profit Ratio (aSOPR), een metriek die aangeeft of BTC winstgevend of verliesgevend was toen het voor het laatst on-chain werd verhandeld, onder de 1.0 daalde tijdens de dip. Een aSOPR van minder dan 1.0 geeft aan dat er totale verliezen zijn gerealiseerd on-chain en deze zijn het meest uitgesproken in korte-termijn handelaren  (jonger dan 155-dagen) – die kochten tijdens de 2021 bull markt. Het totaal aantal adressen met een niet-nul BTC saldo is ook met 2,8% gedaald van zijn recente hoogtepunt van 38,7 miljoen, omdat meer dan 1 miljoen handelaren hun posities hebben geliquideerd.


Glassnode beweerde dat de volatiliteit in het aandeel van aanbod dat vertegenwoordigd is door korte termijn houders indicatief is voor paniekverkoop, waarbij Glassnode de gelijkenis opmerkte tussen recente patronen in de distributie van het aanbod en die waargenomen te midden van de macro piek van het 2017 bull seizoen. Markten vinden normaal gezien een macro-piek wanneer nieuwe houders een relatief groot deel van het totale aanbod in handen hebben. Munten in handen van korte termijn houders bereikten onlangs een piek van 28% van het circulerende aanbod of ongeveer 5,3 miljoen BTC.