Ondanks short-term trading toeneemt, hodlen vroege kopers van Bitcoin-bullmarkten sterk

Volgens gegevens die door Glassnode worden gedeeld, hodlen Bitcoin-kopers uit de vroege fasen van de bull run nog steeds, ondanks de snelle stijging van BTC naar nieuwe recordhoogtes. Hierbij deelde de on-chain analytics provider zijn ‘Realized Cap HODL Waves’-grafiek. Sinds het derde kwartaal van 2020 is het aantal coins dat voor het laatst on-chain werd gerealiseerd in de afgelopen zes maanden bijna verdubbeld van ongeveer 40% tot 80%.

Dit merkte Glassnode op, waaruit blijkt dat veel van de in deze periode gekochte BTC sindsdien niet meer is aangeraakt. Om de tijd te schatten sinds BTC-munten voor het laatst on-chain zijn verplaatst, worden HODL-Waves gebruikt. Terwijl hierbij de gerealiseerde prijs wordt afgeleid van de prijs waarop de coins voor het laatst zijn verplaatst, in plaats van de huidige prijs.

De gekleurde banden die in de Realized Cap HODL Waves-grafiek worden weergegeven, nemen zo in dikte toe “naarmate coins volwassen worden of in verschillende leeftijdsbanden worden uitgegeven”. Een groot aantal BTC die in de latere maanden van 2020 zijn gekocht, is sindsdien niet meer verhandeld, blijkt uit de gegevens. De grafiek laat hierbij zien dat coins geleidelijk rijpen vanaf het vierde kwartaal van 2020.

In zijn Wekelijkse On-chain-rapport van 3 mei analyseerde Glassnode de grafiek en verklaarde dat dit de coins zijn, verzameld in de vroege bullmarkt die sindsdien inactief zijn gebleven.

Short-term speculatie

De grafiek laat echter ook zien dat het aandeel van het aanbod van Bitcoin dat wordt vertegenwoordigd door coins die tussen zes maanden en drie jaar geleden voor het laatst actief waren, sinds midden 2020 sterk is gedaald. Een daling van meer dan 55% in juli 2020 tot ongeveer 10% nu. Dit betekent dat lange termijnbeleggers hebben geprofiteerd van de all-time highs van Bitcoin en ze hebben op meerjarige posities winst gemaakt.

Sinds november lijkt de short-term speculatie ook te zijn gestegen, met een piek met ongeveer de helft van het aanbod van Bitcoin in de afgelopen drie maanden. Short-term handelaren besturen de markten, blijkt hieruit.