Proof-of-stake is een ‘oplossing’ voor de milieuproblemen van Ethereum, volgens Vitalik

Vitalik Buterin, Ethereum medeoprichter en onofficieel boegbeeld, besprak op een conferentie op 27 mei 2021 de aanstaande transitie van Ethereum naar een proof-of-stake consensusmechanisme. Buterin voerde aan dat het een ‘oplossing’ is voor het ongebreidelde energieverbruik van de blockchain, dat de laatste tijd de critici verontrust. Hij zei in een interview op de virtuele StartmeupHK-conferentie vanuit Hong Kong dat proof of stake uiteindelijk het energieverbruik van de chain kan verminderen met meer dan 10.000x.

Hoewel proof of stake “nog in de kinderschoenen staat en minder beproefd is” dan het huidige proof-of-work-model van Ethereum, volgens Buterin. Te midden van een periode van ongebreidelde kritiek op blockchain-technologie vanwege de ecologische impact ervan, is er commentaar geleverd. Ook van enkele voormalige supporters.

Elon Musk, Tesla-oprichter, heeft onlangs een ommekeer ondernomen met betrekking tot het autobedrijf dat Bitcoin-betalingen accepteert. Hij gaf hierbij aan dat hij het gebruik van fossiele brandstoffen via Bitcoin-mijnen niet kon aanmoedigen. Hij riep Dogecoin ook op, in andere threads, om de efficiëntie van verschillende belangrijke statistieken te vergroten.

Buterin reageerde direct, in een blogpost op zijn website, op deze opmerkingen over schaalbaarheid. Bij het proberen te schalen door simpelweg de parameters rond blockize aan te passen, zette hij hierbij de problemen uiteen. Bitcoin’s voortdurende gebruik van proof-of-work betekent dat de chain, die momenteel de grootste ter wereld is, uiteindelijk ‘achterblijft’. Zo werd eerder in de maand aangevoerd door Buterin.

Dit komt omdat gebruikers steeds meer energie-efficiënte en milieuvriendelijke opties vragen. Volgens Buterin is dit een fenomeen dat “mogelijk” maakt dat Ethereum uiteindelijk Bitcoin en het grootste digitale bezit overschaduwt. Over de noodzaak voor blockchains om nieuwere, efficiëntere modellen over te nemen, lijkt Buterin het uiteindelijk eens te zijn met critici. Vooral omdat de chain in volume groeit en een breed vertrouwd computernetwerk wordt.

Volgens Buterin is dit ding dat ze aan het bouwen zijn, niet meer alleen een spel. Het is een belangrijk onderdeel van een nieuw tijdperk.