Ratingbureau Fitch waarschuwt: groei stablecoins kan kredietmarkten beïnvloeden

Ratingbureau Fitch waarschuwt dat de groei van stablecoins die niet volledig worden gedekt door veilige activa, een destabilisatie op de kortetermijnkredietmarkten zou kunnen veroorzaken.

Het bureau legt uit dat munten die volledig worden gedekt door veilige activa een kleiner risico vormen voor de financiële markten. Het bureau geeft USD Coin (USDC), dat één-op-één wordt gedekt door Amerikaanse dollars die worden aangehouden op bewaarneming rekeningen, als voorbeeld voor volledig gedekte stablecoins, maar waarschuwde dat de autoriteiten “nog steeds bezorgd kunnen zijn als de voetafdruk potentieel mondiaal of systemisch is”.

Aan de andere kant hield Tether 26,2% van zijn reserves aan in contanten, ‘fiduciaire deposits, ‘reverse repo-notes’ en overheidseffecten. Fitch benadrukte dat Tether’s commercial paper (CP) holdings, die goed zijn voor $ 20,3 miljard – of bijna 50% van zijn reserve – “groter kunnen zijn dan die van de meeste prime geldmarktfondsen (MMF) in de Verenigde Staten en EMEA.”

Diem

De door Facebook gesteunde stablecoin Diem is een ander voorbeeld dat Fitch gebruikt om de aandacht van toezichthouders te verklaren. Diem stelde voor om 80% van zijn reserves in staatsobligaties aan te houden, terwijl het 20% in contanten zou aanhouden met overnight sweeps naar MMF’s die beleggen in kortlopende staatsobligaties. Fitch merkte op dat projecten zoals Diem, met het potentieel om snel systemisch te worden, kunnen leiden tot strengere regelgeving voor stablecoins. “Potentiële besmettingsrisico’s van activa in verband met de liquidatie van stablecoin-reservebezit kunnen de druk opvoeren voor strengere regelgeving voor de ontluikende sector”, luidt de notitie.

Fitch nam nota van de waarschuwing van Amerikaanse toezichthouders dat entiteiten met vergelijkbare activa toewijzingen aan Tether mogelijk niet stabiel blijven als de kredietspreads op korte termijn aanzienlijk toenemen. “Dit staat in contrast met de manier waarop stable coins aan het publiek worden verkocht,” voegden de analisten van Fitch eraan toe.

Vorige maand uitte Boston Federal Reserve president Eric Rosengren zijn zorgen over de exponentiële groei van stablecoins. “Ik denk wel dat we breder moeten nadenken over wat de kortetermijn kredietmarkten op termijn zou kunnen verstoren, en zeker stablecoins zijn één element,” zei hij.