Rechtszaak van Ripple (xrp) met de Amerikaanse toezichthouders nog steeds gaande. Rechtbank weigert SEC toegang tot juridisch advies Ripple

Rechtszaak van Ripple (xrp) met de Amerikaanse toezichthouders nog steeds gaande. Rechtbank weigert SEC toegang tot juridisch advies Ripple

Ripple heeft opnieuw een overwinning geboekt in haar voortdurende juridische strijd tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), nu de rechtbank de SEC de toegang tot Ripple’s juridisch advies heeft ontzegd.

Aanklacht SEC

Magistraat Rechter Sarah Netburn van de rechtbank voor het zuidelijke district van New York heeft zondag beslist om de motie van de SEC om Ripple te dwingen memo’s af te geven waarin de verkoop van XRP wordt besproken met de advocaten van het bedrijf, te weigeren. Volgens de SEC had Ripple via haar juridische adviseurs op de hoogte kunnen zijn van het feit dat XRP een ‘security’ (waardepapier) zou kunnen zijn voordat het verder ging met haar token verkoop in 2013. De SEC diende op 7 mei een motie in om Ripple te dwingen alle communicatie te openbaren waarin juridisch advies werd besproken dat Ripple vroeg of kreeg over de vraag of haar aanbiedingen en verkopen van XRP onder de federale security wetgeving zouden vallen.

Uitspraak van de rechter

In de laatste uitspraak verwees de rechter naar het advocaat-cliënt privilege dat bedoeld is om “volledige en openhartige communicatie tussen advocaten en hun cliënten aan te moedigen en daarmee bredere publieke belangen te bevorderen in de naleving van de wet en de rechtsbedeling.” Netburn merkte op dat Ripple geen afstand heeft gedaan van het advocaat-cliënt privilege, ondanks het feit dat gedaagden daar onder bepaalde omstandigheden afstand van kunnen doen.

In het vonnis wordt ook speciale aandacht besteed aan de regel van de eerlijke kennisgeving, die vereist dat de rechter dubbelzinnige strafwetgeving in het voordeel van de gedaagde uitlegt. Met deze verdediging beweert Ripple dat de SEC heeft nagelaten om marktdeelnemers eerlijk te informeren dat de toezichthouder XRP als een effect beschouwde.

Netburn schrijft: “Ter ondersteuning beroept het zich op het feit dat SEC 8 jaar gewacht heeft met het nastreven van handhavingsacties tegen Ripple voor haar vermeende schendingen van de security wetgeving – zelfs nadat XRP was genoteerd op meer dan 200 cryptocurrency-beurzen, miljarden dollars aan XRP-verkooptransacties hadden plaatsgevonden, en Ripple een schikking had getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie en FinCEN waarin XRP werd beschreven als een ‘converteerbare virtuele valuta.'” 

Wederom mijlpaal voor Ripple

De nieuwste uitspraak is de zoveelste mijlpaal in de strijd van de SEC tegen Ripple, nadat de toezichthouder in december 2020 een rechtszaak aanspande tegen Ripple Labs, CEO Brad Garlinghouse en uitvoerend voorzitter Chris Larsen, met de bewering dat XRP een niet-geregistreerde security aanbieding van $ 1,3 miljard was. 

Ripple is erin geslaagd om een reeks juridische overwinningen te behalen, waaronder het winnen van toegang tot interne SEC-discussiegeschiedenis met betrekking tot cryptocurrencies in april. De rechtbank ontzegde de SEC ook de mogelijkheid om de financiële gegevens van Garlinghouse en Larsen openbaar te maken. Vorige week bevestigde Garlinghouse dat er plannen van Ripple zijn om naar de beurs te gaan nadat het bedrijf haar zaak met de SEC heeft opgelost. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders