Transactiekosten voor Bitcoin en Ethereum dalen met 95% van recordhoogtes

Zoals blijkt uit een verlaging van 93% tot 95% van de gemiddelde transactiekosten in de afgelopen paar maanden, nemen de kosten van het gebruik van de Bitcoin- en Ethereum-blockchains snel af. Aan de miners die transacties verwerken op een typische proof-of-work-blockchain, worden er vergoedingen betaald.

Afhankelijk van de grootte van de transactie in bytes en hoeveel transacties een coin in het verleden heeft doorgemaakt, wordt de hoogte van de vergoeding bepaald. Omdat deze moeten worden gecontroleerd telkens wanneer een coin wordt verplaatst. De hoogte van transactiekosten wordt ook door vraag en aanbod van ruimte bepaald. Omdat blockchains een beperkte capaciteit hebben.

In april en mei in 2021 zagen zowel Bitcoin als Ethereum respectievelijk hun transactiekosten tot ongekende hoogte stijgen. Dit viel samen met hun stijgende coinwaarderingen en prijspieken. Op 24 april bedroegen de gemiddelde transactiekosten van Bitcoin $ 62,77. Het is een bedrag dat het hoogste punt ooit van december 2017 van $ 55 overschreed, dat meer dan drie jaar standhield.

De kosten waren zondag gedaald tot $ 4,38. Dat betekende een verlaging van 93%. De gemiddelde vergoeding van Bitcoin werd teruggestuurd naar niveaus die sinds december 2020, voordat de marktpomp van 2021 plaatsvond, niet meer zijn gezien. Op Ethereum was hetzelfde algemene patroon te zien, waar de gemiddelde transactiekosten op 12 mei stegen tot $ 69,92.

Voor de kosten van het gebruik van Ethereum, was dat bedrag nog een record. Het werd ongetwijfeld gedeeltelijk gevoed door de vlaag van activiteit die gepaard ging met de lancering van gedecentraliseerde financiën en de Uniswap-uitwisseling. Laatstgenoemde is lange tijd de grootste verbruiker geweest van middelen op Ethereum.

De gemiddelde kosten van Ethereum waren op zondag zo laag als $ 3,44. Het is een bedrag dat niet meer is gezien sinds de eerste dag van januari 2021. Dit komt neer op een daling van 95%. Wanneer er een plotselinge stijging van de prijs van de coin plaatsvindt of een nieuwe applicatie het netwerkgebruik verhoogt, hebben vergoedingen op beide blockchains de neiging om te stijgen.

Het aantal transacties op zowel Bitcoin als Ethereum neemt ook af, zoals eerder gemeld door Cointelegraph. Het dagelijkse aantal Bitcoin-transacties daalde tussen januari en juni van ongeveer 400.000 naar slechts 175.000. Het aantal dagelijkse Ethereum-transacties daalde evenzo tussen mei en juni van 1,6 miljoen naar 1 miljoen, een daling van 37,5%.