Turkse overheid voert nieuw beleid in om crypto-transacties boven $1.200 op te sporen

Cryptobeurzen met een aanwezigheid in Turkije moeten voortaan de Financial Crimes Investigation Board (MASAK) informeren over alle cryptotransacties van meer dan 10.000 Turkse lira ($ 1.200). 

De Turkse minister van Financiën en Financiën Lütfi Elvan kondigde het nieuwe beleid gisteravond aan tijdens een live-uitzending van CNN Turk. 

Twee weken nadat een fraude van 150 miljoen dollar met een grote cryptobeurs in Turkije aan het licht kwam, deelde Elvan op live-tv updates over het ontwerp van de crypto-regulering van de regering. De centrale bank van Turkije heeft crypto gedefinieerd als een niet-monetair activum en het gebruik van cryptocurrency als een vorm van betaling verboden. Elvan zei op dat de tweede stap was om MASAK de bevoegdheid te geven om cryptobeurzen te controleren en te overzien. 

Volgens Elvan heeft MASAK een richtlijn opgesteld voor crypto-uitwisselingen waarin de regels en sancties voor het melden van transacties zijn opgenomen. “MASAK heeft volledige audit autoriteit over crypto exchanges,” zei Elvan. “Crypto handelsplatformen zijn nu verplicht om de informatie van hun actieve gebruikers met MASAK te delen. Ze zijn aansprakelijk voor verdachte activiteiten op hun platforms. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het melden aan MASAK van alle transacties met een waarde van meer dan 10.000 Turkse lire binnen 10 dagen na de handel.”

Elvan kondigde aan dat er een wetsvoorstel is opgesteld in samenwerking met de Banking Regulation and Supervision Agency, Capital Markets Board en Revenue Administration onder voorzitterschap van de onderminister, aldus een artikel van Cointelegraph vorige maand. Tijdens de studie werden ook adviezen van lokale experts en vertegenwoordigers van crypto beurzen ingewonnen. Het definitieve ontwerp zal binnenkort klaar zijn voor goedkeuring door president Recep Tayyip Erdoğan.