Uniswap v3 lanceert Optimistic Ethereum laag-twee schaling in alpha

De langverwachte laag-twee schaling wordt eindelijk gelanceerd op Uniswap v3, zij het aanvankelijk in een beperkt formaat. In een post op 13 juli verklaarde de populaire gedecentraliseerde exchange dat het verheugd was om eindelijk de alpha-lancering van Uniswap v3 op het Optimistic Ethereum (OΞ) mainnet aan te kondigen. De alfa-lancering is een beperkte versie van het volledige systeem dat ontwikkelaars helpt het systeem geleidelijk te implementeren en eventuele problemen aan te pakken die zich kunnen voordoen. 

De DEX waarschuwde voor mogelijke downtime, en verklaarde dat opnames van OΞ naar layer one zeven dagen zullen duren. Het verklaarde ook dat er beperkte activa zijn bij de lancering, namelijk ETH, USDT, WBTC, DAI, en SNX, maar dat er meer zullen worden toegevoegd in de komende dagen en weken.


Tijdens de alpha-periode zal het platform een initiële doorvoer van 0,6 transacties per seconde ondersteunen. Dit zou moeten neerkomen op een transactiecapaciteit die ruwweg overeenkomt met laag één, maar transacties op OΞ bevestigen onmiddellijk, wat betekent dat er geen hangende of vastzittende swaps meer zijn. Uniswap legde uit dat ervan uitgaande dat v3 een gelijk gebruik heeft als layer one, OΞ transactiekostenbesparingen zou moeten bieden die kunnen oplopen tot het tienvoudige, hoewel de toegenomen vraag de gaskosten hoger zal drijven. Ook de transactiesnelheden zullen in de komende weken en maanden worden verhoogd naarmate de infrastructuur op schaal wordt getest en geoptimaliseerd.

Uniswap zei dat de schalingsoplossing complementair is aan Ethereum 2.0: “Het schalen van Ethereum zal een iteratief proces zijn, maar dit is een grote stap voorwaarts. Optimistic Rollups en ETH 2.0 zijn complementaire schalingsoplossingen en zullen samen DeFi voortstuwen naar mainstream adoptie.” OΞ maakt gebruik van een optimistische rollup die het zero-knowledge consensus principe verandert door ervan uit te gaan dat alle transactie verificaties correct zijn. Gebruikers grijpen alleen in als ze een onjuiste transactie zien waarbij ze een “fraud-proof” kunnen indienen om aan te geven dat de gegevens onjuist zijn.

Ook DeFi platform Synthetix heeft de lancering aangekondigd van Optimistic Ethereum voor zijn laag twee uitwisseling voor de week die begint op 26 juli. Eind mei kondigde de Ethereum layer two scaling solutions provider een samenwerking aan met blockchain analytics platform Etherscan.