Vitalik legt uit waarom Elon Musk’s plan om crypto 10x te schalen ‘fundamenteel gebrekkig’ is

Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin plaatste een lang artikel over de grenzen aan de schaalbaarheid van blockchain, met kritiek op beweringen van Tesla CEO Elon Musk.

Het artikel, gepubliceerd op Buterin’s persoonlijke blog op zondag, benadrukt de afweging tussen decentralisatie en schaalbaarheid bij het ontwerpen van blockchain-netwerken. Het artikel komt als reactie op Elon Musk’s tweet van 15 mei waarin hij beweert dat Dogecoin als de leidende keten naar voren zal komen als het zijn blokgrootte met 900% gaat vergroten: “Idealiter versnelt Doge de bloktijd 10X, vergroot de blokgrootte 10X & verlaagt de fee 100X. Dan wint het hands down.”

De reactie van Buterin kwam op deze tweet op 15 mei

Buterin daagde Musk’s voorstel uit en benadrukte de uitdaging om een sterke toename in schaalbaarheid en doorvoer te bereiken “zonder te leiden tot extreme centralisatie en het compromitteren van de fundamentele eigenschappen die een blockchain maken tot wat het is.”

Buterin benadrukte de noodzaak van decentralisatie om het risico van een netwerk met een enkel punt van mislukking en de bescherming die een breed gedistribueerd netwerk geniet tegen gecoördineerde aanvallen te elimineren. Hij voegde eraan toe dat decentralisatie niet kan worden bereikt zonder dat gewone gebruikers vrij in staat zijn om nodes te runnen:

“Om een blockchain gedecentraliseerd te laten zijn, is het van cruciaal belang dat gewone gebruikers een node kunnen runnen, en dat er een cultuur is waarin het runnen van nodes een gemeenschappelijke activiteit is.”

Buterin beweerde ook dat ‘sharding’ een schaalbaarheid kan faciliteren die vergelijkbaar is met die van veel gecentraliseerde ketens. Gebaseerd op de huidige staat van het Ethereum netwerk, voorspelt Buterin dat een sharded Ethereum “waarschijnlijk een miljoen transacties per seconde zou kunnen verwerken met de volledige veiligheid van een blockchain.” Hier voegde hij aan toe: “Maar het gaat werk kosten om dit te doen zonder de decentralisatie op te offeren die blockchains zo waardevol maakt.”