Volgens Charles Hoskinson is Bitcoin ‘eigen ergste vijand’ en zal verliezen van Ethereum 

IOHK CEO en Ethereum mede-oprichter Charles Hoskinson heeft betoogd dat Bitcoin (BTC) op een aanzienlijk concurrentienadeel zit door zijn trage snelheden en zal worden overvleugeld door proof-of-stake netwerken. 

In een podcast met computerwetenschapper en AI-onderzoeker Lex Fridman betoogde Hoskinson dat proof-of-stake netwerken een superieure snelheid en functionaliteit bieden ten opzichte van de oorspronkelijke cryptocurrency, door te verklaren: “Het probleem met Bitcoin is dat het zo traag is – het is als het mainframe programmeren van vroeger. De enige reden dat het er nog is, is omdat er zoveel in geïnvesteerd is om het te laten bestaan.” 

“Je moet dat verdomde ding upgraden!” zei Hoskinson, met betrekking tot het onderliggende proof-of-work consensus mechanisme van Bitcoin, en hiermee benadrukkend dat de programmatische bruikbaarheid van Bitcoin achterblijft bij zijn concurrenten.

Hoskinson bekritiseerde ook de terughoudendheid van de Bitcoin-gemeenschap om verder te innoveren dan de basislaag van de cryptocurrency, en beschreef ook de tweede-laag schaal oplossingen van Bitcoin als erg kwetsbaar: “Bitcoin is zijn eigen ergste vijand. Het heeft de netwerkeffecten, het heeft de merknaam, het heeft de wettelijke goedkeuring. Maar er is geen manier om het systeem te veranderen, zelfs niet om duidelijke nadelen in dat systeem te corrigeren.”

De oprichter van Cardano betoogde echter dat Ethereum is uitgegroeid tot rivaal van het netwerk van Bitcoin, maar een wendbare ontwikkelingscultuur heeft die evolutie omarmt: “Wat echt cool is, is dat Ethereum niet onder dat probleem lijdt […] Het komt op het punt waar het hetzelfde netwerkeffect heeft als Bitcoin, maar de gemeenschap heeft een compleet andere cultuur. Ze houden van evolueren en upgraden,” zei hij en voegde eraan toe: “Als ik zou moeten wedden tussen alleen die twee systemen, zou ik zeggen negen van de tien keer dat Ethereum het gevecht tegen Bitcoin gaat winnen.”

Hoskinson erkende echter wel dat de strijd om crypto dominantie een “veel complexer spel” is dan de concurrentie tussen Bitcoin en Ethereum, door te beweren dat veel andere blockchains nu strijden om een groot blockchain marktaandeel.