Volgens JPMorgan kan de acceptatie van Bitcoin in El Salvador, de IMF-onderhandelingen in gevaar brengen

Op het besluit van El Salvador om Bitcoin (BTC) als legale valuta in het land te gebruiken, reageert JPMorgan als nieuwste bron. De Amerikaanse bankgigant verklaarde dat er weinig economisch voordeel was voor El Salvador om BTC aan te nemen als een parallel wettig betaalmiddel voor de Amerikaanse dollar. Deze verklaring werd in een klantnota getweet door @DocumentingBTC.

Het parlement van El Salvador heeft donderdag een historisch wetsvoorstel aangenomen om Bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. Met een overweldigende meerderheid van 62 van de 84 stemmen werd het wetsvoorstel “Bitcoin Law” aangenomen. De volgende verklaring werd gegeven in de klantnota van JPMorgan, in een commentaar op de stap.

JPMorgan verklaarde dat deze stap niet lijkt ingegeven door stabiliteitsproblemen, maar dat deze eerder gericht is op groei. Net als bij de dollarisering in het begin van de jaren 2000. Volgens JPMorgan is het moeilijk om tastbare economische voordelen te zien die samenhangen met het aannemen van Bitcoin als een tweede vorm van wettig betaalmiddel. Het kan bovendien de onderhandelingen met het IMF in gevaar brengen.

Naar verluidt is El Salvador in gesprek met het Internationaal Monetair Fonds voor een financieringsprogramma van $ 1 miljard. Het land wordt geconfronteerd met een potentieel begrotingstekort van $ 3,2 miljard in 2021. De opmerkingen van JPMorgan weerspiegelen soortgelijke sentimenten die door andere marktcommentatoren worden omarmd over de mogelijke gevolgen van de overstap naar BTC.

Dit met het oog op de rol van het IMF bij het verstrekken van toegang tot extern krediet voor landen als El Salvador. Het IMF stelt dat het aannemen van Bitcoin door El Salvador als wettig betaalmiddel aanzienlijke juridische en financiële gevolgen heeft. Zo heeft het IMF inderdaad de ontwikkeling zelf ter sprake gebracht. Benoît Cœuré, het hoofd van de innovatiehub van de Bank for International Settlements, noemde eerder op vrijdag de acties van El Salvador een ‘interessant experiment’.

Ooit werd BTC door Cœuré, een bekende Bitcoin-criticus, het “kwaadaardig broedsel” genoemd van de wereldwijde financiële crisis van 2008. Het Bazels Comité voor bankentoezicht classificeerde Bitcoin ondertussen, op donderdag, in de hoogste risicocategorie. En het adviseerde banken om $ 1 kapitaal aan te houden voor elke $ 1 aan Bitcoin in bewaring.