Zal een nieuwe DeFi-boom in gang gezet worden door de lancering van Uniswap v3?

De markt wacht met spanning om te zien of de lancering van Uniswap v3 de katalysator zou kunnen zijn voor DeFi’s volgende grote bull run. Met de totale waarde opgesloten in gedecentraliseerde financiering op Ethereum, nu $ 89 miljard. Met de lancering gepland voor woensdag belooft Uniswap v3 geavanceerde nieuwe functies en mogelijkheden voor het genereren van opbrengsten.

Voor liquiditeitsverschaffers benadrukt Uniswap drie nieuwe functies waaronder aanpasbare kapitaalinzet over de gehele prijscurve van een markt in de vorm van geconcentreerde liquiditeit. Verder gedifferentieerde market maker-vergoedingen die hogere rendementen bieden voor vluchtige paren die onderhevig zijn aan tijdelijk verlies. En als derde goedkopere toegang tot orakels voor verbeterde gegevensintegriteit.

Naar verwachting zal als gevolg van de EIP-1559-upgrade in juli de verwachte verlaging van de kosten voor Ethereum ook de waarde propositie van v3 een boost geven. Bovendien zal de nieuwste versie van Uniswap ook worden gelanceerd op Optimism nadat de laag-twee-rollup-oplossing live is gegaan.

Een ontluikende DeFi-sector die gespecialiseerd is in het tokeniseren van toekomstige opbrengsten lijkt klaar om te floreren, met zijn nieuwe geconcentreerde liquiditeitsfunctie die unieke en aanpasbare opbrengstproducten aan gebruikers belooft. Onlangs hebben opkomende projecten zoals Alchemix een snelle groei doorgemaakt door de belofte om toekomstige opbrengsten te tokeniseren.

Terwijl Ampleforth’s v2 Geyser-contracten door projecten als Alchemist Coin worden gebruikt om gebruikers in staat te stellen non-fungible tokens te maken die claims vertegenwoordigen op toekomstige Uniswap-liquiditeitsvergoedingen. Nieuwe gedecentraliseerde beurzen innoveren bovendien om de handel in tokenized toekomstige opbrengsten te vergemakkelijken.

Pendle zamelde hierbij vorige maand $ 3,5 miljoen in van grote investeerders om een geautomatiseerde marketmaker op te bouwen die gespecialiseerd is in tijdverslindende activa. Adam Cochrane, een partner bij Cinneamhain Ventures P, beschreef de aanstaande uitwisseling als het creëren van “een geheel nieuwe categorie van markt in de DeFi-ruimte”. In een reactie op de voltooiing van Pendle’s openbare LBP-aanbod eerder deze maand

De geschiedenis van Uniswap v2

Op 18 maart 2020 werd Uniswap v2 gelanceerd op Ethereum’s mainnet. De gedecentraliseerde beurs had toen ongeveer $ 13,7 miljoen aan totale waarde vergrendeld, terwijl de bredere DeFi-sector ongeveer $ 550 miljoen aan TVL bezat. De TVL van Uniswap schoot in augustus boven de $ 100 miljoen, terwijl de TVL in de sector in september steeg tot $ 7,5 miljard.

Hoewel er al vroeg controverse ontstond vanwege de populariteit van het beleid voor open noteringen onder oplichters en imitators en de relatief hoge handelskosten in vergelijking met sommige gecentraliseerde platforms. Uniswap stuurde in september zijn native governance-token naar de gebruikers van het v2-protocol en sloot de maand af met een TVL van meer dan $ 2 miljard.

Na te zijn geconfronteerd met een reeks vampiermijnaanvallen van rivaliserende gedecentraliseerde uitwisselingen van yield farming, in een poging om de liquiditeit van het platform weg te hevelen.

Sinds het begin van 2021 is de TVL van de sector enorm gestegen, terwijl de DeFi-markten in het vierde kwartaal van 2020 afkoelden en Bitcoin naar nieuwe recordhoogtes boven de $ 20.000 bewoog. Volgens DefiLlama groeide tegelijkertijd de waarde opgesloten in Uniswap van $ 2,15 miljard naar $ 8,53 miljard.