Zelfs Vitalik Buterin verbaast zich over hoe lang het uitrollen van Eth2 duurt

Mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, heeft tijdens een conferentie in Hongkong commentaar gegeven op de obstakels op de routekaart naar Ethereum 2.0. In een deels Mandarijnse toespraak tijdens het Virtual Fintech Forum op het StartmeupHK Festival 2021 deze week, gaf Buterin toe dat het bouwen van Ethereum veel meer tijd in beslag heeft genomen dan hij had verwacht, met vroege Eth1 blockchain bouwschattingen van rond de drie maanden die in werkelijkheid 18 maanden zijn geworden. De geüpgrade versie duurt aanzienlijk langer.

Buterin zegt: “We dachten dat het een jaar zou duren om de proof-of-stake te doen, maar in werkelijkheid duurt het zes jaar. Als je iets ingewikkelds doet waarvan je denkt dat het even gaat duren, is de kans groot dat het in werkelijkheid veel meer tijd gaat kosten.” 

Buterin voegde eraan toe dat er een aantal interne teamconflicten zijn geweest in de vijf jaar die het Ethereum heeft gekost om te komen tot waar het nu is. “Een van de grootste problemen die ik heb gevonden met ons project zijn niet de technische problemen – het zijn problemen die te maken hebben met mensen,” zei hij.

Fusie tussen de twee ketens

De twee ketens zullen eind 2021 of begin 2022 fuseren, oftewel dokken, volgens de officiële documentatie, waarin staat: “Oorspronkelijk was het plan om te werken aan shardketens vóór de samenvoeging – om schaalbaarheid aan te pakken. Echter, met de bloei van tweelaagse schalingsoplossingen, is de prioriteit verschoven naar het omwisselen van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake via de samenvoeging.” De upgrade naar proof-of-stake is de laatste tijd nog urgenter geworden door alle negativiteit en FUD rond Bitcoin (BTC) en zijn stroomverbruik. Het nieuwe proof-of-stake netwerk zal ongeveer 99,95% minder energie verbruiken.

Fase één, die schaalbaarheid door sharding introduceert, wordt in dit stadium pas later in 2022 verwacht. Buterin zei dat de huidige versie van Ethereum grotendeels het slachtoffer is geworden van zijn eigen succes, waarbij de vraag de netwerkkosten tot recordhoogte heeft opgedreven, waardoor de meerderheid van de transacties economisch niet haalbaar zijn voor de gemiddelde gebruiker.