The Exit

Goudprijs en goudwaarde reageren hoofdzakelijk op monetaire politiek. Hoe groot is de monetaire expansie en wat zijn de inflatoire gevolgen ervan? En hoe ernstig is de inflatieverwachting & verandering. Onze aandacht gaat nu naar de mogelijke exit-strategie voor de monetaire expansie van de centrale banken. Wat zijn daar de economisch-financiële gevolgen van?

De dalende goudprijs wil ons doen geloven dat de inflatoire gevolgen van al die monetaire expansie verwaarloosbaar zullen zijn. Dat de economische groei zich weer zal herstellen en dat al de overtollige geldcreatie weer op tijd en stond vakkundig weggenomen zal worden door de centrale banken. Een zéér optimistisch vooruitzicht…

Niet in het minst omdat de monetaire expansie bijlange na nog niet gestopt is!

Geen herstel

Er is nog steeds geen enkel teken van economisch herstel. Daarom is er ook nog geen enkele ontwaardende inflatie verwachting/verandering en daarom kan de monetaire expansie voorlopig ook nog ongestoord aanhouden. We staan nog een behoorlijk eind verwijderd van de uitgang. De Federal Reserve heeft $3 biljoen aan obligaties op de balans staan die ze nog steeds niet kan liquideren om het overtollige geld weer uit de markt te halen (ter bestrijding van prijsinflaties). De economie blijft stagneren en het beleid van centrale banken blijft ‘accomodatief’. De economische stagflatie stemming resulteert enkel in bubbels op de aandelenmarkt, die geen enkele economische stimulering kunnen teweeg brengen in de reële economie. De consument laat het nog steeds afweten!

Waar komt al dat economisch optimisme toch vandaan dat die goudprijs zo daalt? Bedenk goed dat de economische groei enorm zal moeten zijn om de schuldplooien van de afgelopen jaren glad te strijken. Tijdens de jaren ’30 van de vorige eeuw stapte men zelfs af van de disciplinerende goudstandaard, om de consumenten economie massaal te stimuleren. Het effect daarvan ziet u in onderstaande grafiek.

GDP groeide weer na loslaten goudstandaard

GDP groeide weer na loslaten goudstandaard

Bubblemania

Er is nu geen goudstandaard meer. Alleen financiële bubblemania. De dalende goudprijs kan toch geen duidende anticipatie zijn op een vlekkeloze exit uit de inflatoire monetaire expansie?!

Volgende week krijgen we het laatste beleid van de Federal Reserve te horen. Tapering en $-rente in functie van betere vooruitzichten ten aanzien van de werkgelegenheid en het GDP. Met dat beleid wil de centrale bank een optimistische stemming/verwachting gaande houden, waarbij de aandacht voor deficit spending weg moet worden gehouden. Dat optimisme moet ook goed (financieel-monetair) zichtbaar zijn in verdere beursstijging en een sterke dollar. Een negatieve stemming omtrent een fiscale ravijn en het schuldplafond is ongewenst. Alsof we nu al fluitend door de uitgang aan het wandelen zijn…

Wel of geen exit?

De Westerse banken moeten nu weer actief de groei van het GDP gaan aanwakkeren door opnieuw veel meer geld in de economie te spuiten!? Het moet nu maar eens gedaan zijn met centrale bank ondersteuning. De goudprijs momentum verkopers gokken op de goede afloop van die kunstmatige stemmingmakerij. Hun geld vloeit nu (voorlopig) niet meer door de elektronische goudprijs, maar door de aandelenbeurzen.

Het economisch resultaat is nu bepalend voor de verdere evolutie van de goudprijs. Het is de al-dan-niet economische opleving die zal bepalen of de kunstmatige optimistische stemming nog lang kan blijven doorgaan. Of de gevoerde monetaire, financiële en fiscale politiek kan aanhouden of héél drastisch moet veranderen. Een economisch herstel zonder banen is zelfs niet één zwaluw die de lente kan aankondigen !

De Dow/Gold ratio op een logaritmische schaal

De Dow/Gold ratio op een logaritmische schaal

Bij deze grafiek moeten we ons steeds de vraag blijven stellen of de Dow-index de juiste weergave is van de reële economie of de economische verwachtingen!? Daarmee valt of staat ook de uitgangsverwachting (exit) van de centrale bank politiek. En dus ook het verdere verloop van de goudprijs (goudprijs momentum).

Door: 24 karaat

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders