De prijs van Bitcoin is vandaag met ongeveer 20% gedaald, nadat de prijs eerder deze week nog moeiteloos door de $1.000 wist te breken. In zeer korte tijd zakte de prijs van de virtuele munt van $1.150 naar ongeveer $900, om vervolgens te stabiliseren op een prijs van ongeveer $950.

De virtuele munt is de laatste maanden weer aan een sterke opmars bezig, maar de koersdaling van vandaag laat zien dat het nog steeds een zeer speculatief is om Bitcoin te kopen. Er zijn op dit moment ongeveer 16 miljoen van deze virtuele munten in omloop, die tegen de actuele koers een marktwaarde van in totaal $15,28 miljard vertegenwoordigen.

Speculatief

Door het anonieme karakter is Bitcoin in zekere mate te vergelijken met contant geld, met als verschil dat de virtuele munt via het internet gemakkelijk verhandeld kan worden. Een ander voordeel van de virtuele munt is dat het een decentraal systeem is, waardoor het minder kwetsbaar is voor grote schokken in het financiële systeem. Als een bank omvalt wordt ook het betalingsverkeer problematisch, zeker als het om een grote systeembank gaat.

Door de grote volatiliteit is de Bitcoin niet geschikt als veilige haven voor je vermogen. De vraag is of de virtuele munt in de toekomst wel die stabiliteit zal bereiken en ook de rekenfunctie van geld kan vervullen. Tot die tijd is het vooral interessant voor speculanten en voor mensen die liever anoniem transacties willen doen.

bitcoin-prijs-crash

Prijs Bitcoin crasht meer dan 20% (Bron: Coindesk)