“Bitcoin is de nieuwe internetbubbel”

Volgens vermogensbeheerder Mike Novogratz is Bitcoin als een nieuwe internetbubbel, die nog veel potentieel heeft om verder te stijgen. In een interview met Bloomberg zegt hij dat de waarde van Bitcoin en andere virtuele munten eerst nog veel verder zal stijgen, voordat de prijs weer terugzakt naar een realistischer niveau.

Novogratz ziet gelijkenissen tussen de blockchain technologie achter Bitcoin en de internetbubbel van eind jaren negentig. Ook toen waren de verwachting gigantisch, met als gevolg dat veel internetbedrijven extreem overgewaardeerd raakten. Maar uiteindelijk bleek het internet nog veel groter te worden dan we in de jaren negentig hadden voorzien.

Datzelfde scenario ziet Novogratz met de blockchain technologie die op dit moment enorm gehypet wordt. Eerst zullen veel van die virtuele munten waardeloos worden, maar uiteindelijk zal de technologie alleen maar belangrijker worden.

“Bubbels ontstaan in zaken die onze manier van leven fundamenteel veranderen. Denk aan de spoorwegenbubbel, terwijl treinen onze manier van leven fundamenteel veranderd hebben. Ook de internetbubbel veranderde onze manier van leven. Als ik een jaar of tien vooruit kijk, dan zijn er mogelijkheden die je dierlijke instinct aanjagen”, zo verklaarde Novogratz tegenover Bloomberg.

Beleggen in bitcoins

Een bubbel in Bitcoin biedt volgens Novogratz kansen voor beleggers, omdat hij verwacht dat de waardering van verschillende munten eerst nog veel verder zal toenemen. Om daarvan te profiteren lanceert hij een nieuw beleggingsfonds, gevuld met $150 miljoen aan eigen geld en nog eens $350 miljoen aan vermogen dat hij bij beleggers wil ophalen.

Veel grote beleggingsfondsen zijn tot op heden erg afwachtend geweest om te beleggen in virtuele munten, omdat er nog weinig regulering is en omdat de markt nog steeds zeer volatiel is. Eerder deze maand maakte bitcoin een duikeling van bijna $5.000 naar $3.000, nadat China een verbod op de uitgifte van nieuwe virtuele munten bekendmaakte.

Bitcoin of goud?

Beleggen in bitcoin is voor sommige beleggers een alternatief voor goud kopen, omdat de virtuele munt een aantal overeenkomsten heeft met het gele metaal. Voor beide instrumenten geldt dat het aanbod beperkt is en dat het niet bijgedrukt kan worden. Ook kunnen zowel virtuele munten als edelmetalen buiten het financiële systeem om verhandeld worden, zonder tussenkomst van banken.

Toch zijn er ook belangrijke verschillen. De totale marktwaarde van alle virtuele munten is met een kleine $140 miljard nog steeds maar een fractie van de waarde van $7.800 miljard voor al het goud in de wereld. Daardoor is de goudprijs veel stabieler dan de prijs van virtuele munten. Voor speculanten zijn de virtuele munten erg aantrekkelijk, maar voor spaarders is het nog erg risicovol.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

3 gedachten over ““Bitcoin is de nieuwe internetbubbel”

 • 27 september 2017 om 08:05
  Permalink

  Interessant artikel. Eigenlijk zegt het dat de toekomst van individuele virtuele munten onzeker is, maar van de achterliggende techniek, de blockchain, kan nog veel meer worden verwacht, dan we nu kunnen fantaseren. Er zijn echter nog heel veel technische problemen, vooral wat betreft schaalbaarheid, die een oplossing nodig hebben voordat het echt main-stream kan worden.
  Probleem blijft daarbij: wat is een blijvertje en wat niet?

  Beantwoorden
  • 27 september 2017 om 22:45
   Permalink

   Hoeven we niet meer over te speculeren (figuurlijk).

   Het routeplan is al uitgestippeld. (ons wordt niks gevraagd).
   Aaron Russo in gesprek met vriend Nick Rockefeller;
   o.a. over het geheel digitale betalingsverkeer, rfid onder de huid, real time belastingen binnenhalen, etc.:
   https://www.youtube.com/watch?v=QyzW8tV-bz4

   Er zijn meer aanwijzingen wat terzake al is bekokstoofd; o.a.:

   “Uit-de-aard komt die totalitaire staat ‘stealth’ binnen met TTIP, waarvan de tekst nog 4 jaar na tekenen onder embargo blijft.
   (alle Regerinspartijen zijn n.b. vóór . . . )

   “Willem Buiter, Chief Economist at Citigroup, recently advocated abolishing cash altogether in order to
   “solve the world’s central banks’ problem with negative interest rates.”
   http://www.eutimes.net/2015/05/secret-meeting-in-london-to-end-cash/

   “The powers of financial capitalism has another far reaching aim, nothing less than to create a world system of financial control in private hands able to dominate the political system of each country and the economy of the world as a whole.” [Carroll Quigley, pp.324]

   The month after Lehman collapsed, Gordon Brown and the EU leaders called for using the financial crisis as an opportunity to radically enhance the regulatory power of global institutions Brown spoke of
   “a new global financial order,” echoing the “new world order”
   referred to by globalist banker David Rockefeller when he said in 1994: http://www.opednews.com/articles/Economic-9-11-Did-Lehman-by-Ellen-Brown-090907-844.html
   “We are on the verge of a global transformation.
   All we need is the right major crisis and the nations will accept the new world order.”
   Gordon Brown weer:
   “We must create a new international financial architecture for the
   global age.”
   April ’09, Gordon Brown and Alistair Darling hosted the G20 summit in London, which focused on the financial crisis.

   A global currency issue was approved, and an international Financial Stability Board was agreed to as global regulator, to be based in
   the controversial Bank for International Settlements in Basel, Switzerland. The international bankers who caused the financial crisis are indeed capitalizing on it, consolidating their power in “a new global financial order” that gives them top-down global control.
   http://www.opednews.com/articles/Economic-9-11-Did-Lehman-by-Ellen-Brown-090907-844.html

   Alle Eurofielen, VN-fielen, denktankers, Bilderbergers, en WereldFederalisten weten dit al jaren lang, zo ook alle media:
   “the worst part is that it is set up to be mandatory in 2020.”
   http://www.wakingtimes.com/2014/03/28/cashless-society-almost-sinister-implications/

   Beantwoorden
 • 28 september 2017 om 12:59
  Permalink

  Uiteraard wordt de achterliggende techniek geprezen terwijl het hier gaat om de waarde van een soort van valuta die vele malen beter is dan fiat geld. Tip: Schaf een beetje aan van geld dat u kunt missen, zet die cryptomunten ergens veilig weg (liefst als hardware wallet), kijk er verder niet naar om tot over een paar jaar, en dan zullen we zien wat de waarde dan is! https://goo.gl/4YkhAz

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.