Bitcoin mining neemt grote vlucht door geoptimaliseerde computers

Het blijft een opmerkelijk fenomeen, de virtuele Bitcoins waarvan niemand de waarde kan garanderen. Anders dan goud heeft Bitcoins geen intrinsieke waarde en anders dan euro’s en dollars zijn Bitcoins geen wettelijk betaalmiddel. De Bitcoins bevinden zich in een grijs gebied en zijn een unieke combinatie van eigenschappen van goud, digitaal geld en contant geld. Hoewel niemand de waarde van Bitcoins kan garanderen is men wel bereid er veel geld voor neer te tellen. Schreven we vorige week nog over een prijs van $140, op het moment van schrijven kost een Bitcoin al bijna $200.

Met de stijgende prijs van Bitcoins wordt het steeds interessanter om deze zelf te ‘berekenen’. De 23-jarige Yifu Guo bouwde zelf een machine speciaal voor dit doel, de ‘Avalon ASIC V1‘. Deze computer, die qua omvang vergelijkbaar is met een normale PC en die ongeveer $1.500 moet gaan kosten, verwerkt Bitcoin datablokken met een snelheid van meer dan 65 gigahashes per seconde. Dat is ongeveer 50x de snelheid waarmee een doorsnee computer Bitcoins kan ‘maken’. De Avalon ASIC V1 heeft een stroomverbruik van 500 watt, maar levert bij de huidige Bitcoinprijs ongeveer $200 tot $300 per dag op.

Charlie Shrem, vicepresident van de non-profit Bitcoin Foundation, was vol lof over het apparaat van de 23-jarige Amerikaan: “Deze technologische doorbraak brengt niet alleen het eerste langverwachte product, maar zal ook de geschiedenis van Bitcoins in gaan als een nieuw tijdperk van Bitcoin mining”. Er zijn al verschillende bedrijven die werken aan Bitcoin mining computers, maar velen kampten met productieproblemen en vertragingen.

Vraag en aanbod Bitcoin

Hoe meer de prijs van Bitcoins stijgt, hoe sneller de wereldwijde beschikbare rekencapaciteit van het Bitcoin netwerk zal toenemen. Het aantal Bitcoins in circulatie blijft desondanks zodanig beperkt dat een toestroom van nieuwe gebruikers vooral de prijs zal opdrijven. Eerder deze week bereikte het Bitcoin netwerk een marktwaarde van meer dan $200 miljoen. Per dag worden er 40.000 financiële transacties mee afgehandeld.

De Avalon ASIC V1 is speciaal ontwikkeld om razendsnel Bitcoins te berekenen (Bron: TheVerge)

Prijs vna Bitcoins gaat richting de $200 (Bron: Bitcoincharts)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.